Alumni

Dear graduate

of the Academy of Fine Arts and Design of the University of Ljubljana,

we invite you to become a member of the ALUO Alumni Club!

University of Ljubljana has established a network of alumni clubs for Universities under the common name UL Alumni. The web portal currently connects more than 60 alumni clubs, including the home of our ALUO Alumni Club. Here you can most easily connect with your colleagues from your student days, with the younger and older generations of ALUO graduates, and with all current events at the Academy.

Click HERE to register for the ALUO Alumni Club.

 

News

ALUMNI MENTORING PROGRAM FOR STUDENTS

The UL ALUO joined the launch of the mentoring program Alumni for students in November 2021, which was created under the auspices of Alumni clubs network of the University of Ljubljana. At the heart of the program is the so-called workplace lighting – the participating UL ALUO alumni will offer students individually (1 on 1) for one day (8 hours) entry into their work environment. Mentoring will also be possible online (in this case, 8 hours are divided into two or more meetings). The estimated date of implementation is between March and October 2022.

Join the ALUO Alumni Club on the UL Alumni web portal and connect with a UL ALUO alumni mentor for one day!

You participate by:

  • registering on the portal before 31 March 2022,
  • checking that you want to participate in the mentoring program (instructions),
  • meeting our alumni who offer mentoring (below),
  • following up on further notices.

Mentors:

Alumni za študente Ena Đelmo

MARTA BARTOLJ je leta 2016 magistrirala na smeri Ilustracija na UL ALUO. Za magistrsko delo, ki je postalo avtorska knjiga Kje si? (Miš založba, 2018), je prejela že mnogo nacionalnih in mednarodnih nagrad. Pravico za izdajo slikanice je do danes odkupilo že pet tujih založb. Leta 2021 je bila Knjiga Every Little Kindness (ameriška izdaja Kje si?) v reviji People Magazine uvrščena med 10 najboljših knjig leta, letos pa je prejela ameriško nagrado Ezra Jack Keats Honor Award za ilustracijo. Tudi za več svojih ostalih projektov je že prejela priznanja in nagrade. Knjige ilustrira za različne slovenske založbe, ilustracije objavlja tudi v revijah za otroke. Sodeluje na razstavah doma in v tujini.
https://martabartolj.blogspot.com

Alumni za študente Ena Đelmo

PATRIK BEVEC je diplomiral in magistriral in industrijskega oblikovanja na UL ALUO. Trenutno se kot oblikovalec spopada s problemi digitalizacije zdravstva. Od nekdaj mu je bila zelo pomembna uporabniška izkušnja, hkrati pa je eden od pomembnejših ciljev sistematizacija, ki omogoča rešitvi, da naslovi različne tipe uporabe. Zato deluje na področju produktnega oblikovanja, oblikovanja uporabniške izkušnje ter na področju uporabniških raziskav. Trenutno je zaposlen kot vodja oblikovanje za klinične aplikacije v podjetju Better. Na področju zdravstva vidi ogromno priložnosti, da tako pacientom kot tudi zdravstvenemu osebju ponudimo boljše rešitve.

Alumni za študente Ena Đelmo

ENA ĐELMO je rojena leta 1989 v Reki na Hrvaškem. Leta 2012 je magistrirala na smeri Grafika na Akademiji uporabnih umetnosti Univerze v Reki, leta 2017 pa je zaključila magistrski študij na smeri Konserviranje-restavriranje štafelajnih slik in polikromirane plastike na UL ALUO. Tekom študija je v okviru programa ERASMUS+ opravljala pripravništvo v Muzeju moderne umetnosti v Frankfurtu v Nemčiji. Pozneje se je v Frankfurt tudi preselila, zaposlena je v Mainzu na Akademiji za likovno umetnost kot vodja delavnic za slikarsko tehnologijo in materiale, kot samostojna restavratorka pa dela za številne muzeje, galerije in zasebne zbirke v regiji.

Alumni za študente Ena Đelmo

JOŽE DREŠAR je leta 1988 zaključil Srednjo gradbeno, geodetsko in ekonomsko šolo, smer gradbinec II.-kamnosek. Leta 1990 se zaposlil na Restavratorskem centru RS na delovno mesto restavratorski tehnik. Leta 2004 je diplomiral na Oddelku za restavratorstvo na UL ALUO z diplomskim delom Identifikacija kamnin in diagnostika poškodb na kamnitih spomenikih kulturne dediščine. V letu 2004 prevzel tudi vodenje kiparskega oddelka – kamen na ZVKDS, Restavratorskem centru in ga vodil do konca leta 2011. Januarja 2012 se je zaposlil na mesto direktorja v podjetju Gnom d.o.o., ki deluje pretežno na ohranjanju kulturne dediščine.

Alumni za študente Mina Fina

MINA FINA (1978) je diplomirala na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO. Raziskuje risbo, ilustracijo, animacijo in video ter prehajanje med temi mediji, velikokrat v končni obliki prostorske instalacije. Izdala je več izvirnih avtorskih publikacij, zinov in knjig umetnika. Je samostojna grafična oblikovalka, ilustratorka in vidžejka, članica oblikovalske skupine Grupa Ee, avdio-vizualnega kolektiva YGT in neformalne umetniške skupine Riso Paradiso. Redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Z Grupo Ee v 2022 med drugim dela za naročnike: Slovensko mladinsko gledališče, bienale Gibanica, MGLC Ljubljana.
www.minafina.si

Alumni za študente Mina Fina

PETRA JUVAN je rojena leta 1986 v Ljubljani. Dodiplomski študij konserviranja-restavriranja likovnih del je na UL ALUO zaključila leta 2013, magistrski bolonjski študij pa leta 2017. V času študija se je vključevala v obštudijske dejavnosti in opravila ERASMUS+ prakso na ICCROM-u v Rimu. Od leta 2018 je zaposlena v Arboretumu Volčji Potok, ki je kulturni spomenik državnega pomena in spada pod Ministrstvo za kulturo. Lahko ponudi vpogled v projektno delo, saj v Arboretumu sodeluje pri prijavi projektnih idej na razpise, pri administrativnem upravljanju tekočih projektov in pri koordinaciji prireditev in razstav v parku. Med slednjimi so tudi razstave študentk in študentov UL ALUO.

Alumni za študente Andreja Kranjec

ANDREJA KRANJEC (1989) deluje na področju slikarstva, videa in filma, od leta 2019 je samozaposlena v kulturi. Leta 2018 je magistrirala na smeri Video in novi mediji na UL ALUO, istega leta je za svoje delo prejela študentsko Prešernovo nagrado UL ALUO. Njena dela so bila predstavljena na več samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih doma in v tujini, udeležila se je tudi že več mednarodnih umetniških rezidenc v Evropi na likovnem in filmskem področju. Za sabo ima tudi več uspešno izpeljanih umetniških delavnic za otroke in odrasle. Ustvarja in razstavlja v studiu na Prisojni 1 v Ljubljani.
www.andrejakranjec.com

Alumni za študente Andrej Lamut

ANDREJ LAMUT je magistriral na smeri Fotografija na UL ALUO (2016). Za svoje delo, raziskovanje različnih analognih in digitalnih fotografskih tehnik, je prejel številne nagrade, tudi študentsko Prešernovo nagrado UL ALUO in priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Kot mladi umetnik je leta 2018 predstavljal Slovenijo v prvem ciklu mednarodne fotografske platforme PARALLEL – European Photo Based Platform, v sklopu katere se je predstavil na festivalu FORMAT, VB, in Organ Vida, HR. V zadnjih dveh letih  sodeluje z različnimi institucijami kot mentor fotografskih delavnic. Zastopa ga Galerija Fotografija.

Alumni za študente Mito Mihelič

MITO MIHELIČ se je po diplomi na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO (2013) dodatno izobraževal na Šoli za design thinking Inštituta Hasso Plattner v Potsdamu v Nemčiji in na Univerzi v Tokiu na Japonskem. Je vodja oddelka za oblikovanje strategij v berlinskem podjetju Maschinenraum (Viessmann Group). Poleg tega je pri Viessmannu odgovoren za vpeljavo dizajnerskega razmišljanja in podobnih metodologij. Je tudi predavatelj na Akademiji Inštituta Hasso Plattner, mentor na britanski pravni fakulteti (University of Law) in gostujoči profesor na Bauhausovem kampusu Univerze za uporabne znanosti Anhalt v nemškem Dessau.

Alumni za študente Mito Mihelič

NIK ERIK NEUBAUER (1994) je diplomiral iz fotografije na VIST (2017) in magistriral na smeri Fotografija na UL ALUO (2021). V zadnjih letih je bil finalist večih evropskih fotografskih natečajev, je nagrajenec natečaja Rovinj Photodays (2018, 2020), prejemnik nagrade za najboljšo fotografijo glasbenega dogodka na Festivalu Tresk (2020) in nominiranec za Leica Oscar Barnack Newcomer Award (2021). Revija GUP Magazine ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe (2021), Društvo novinarjev Slovenije mu je podelilo nagrado Čuvaj/Watchdog za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji (2021). Zastopa ga Galerija Fotografija.

Alumni za študente Andreja Padovnik

ANDREJA PADOVNIK je po zaključku dodiplomskega in podiplomskega študija restavratorstva na UL ALUO nadaljevala z doktorskim študijem na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL, kjer je zaposlena kot asistentka na Katedri za preskušanjem materialov in konstrukcij. Ukvarja se z razvojem injekcijskih mas za utrjevanje odstopljenih plasti ometov stenskih poslikav. Poleg tega na podlagi analiz odvzetih vzorcev kamna in ometov pripravlja ustrezne nove recepture malt za konservatorsko-restavratorske namene. Njeno delo poteka na terenu (odvzem vzorcev, izvedba analiz) in v laboratoriju (analiza odvzetih vzorcev ter priprava in testiranje malt in ometov).

Alumni za študente Matevž Popič

MATEVŽ POPIČ je leta 2016 na smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO diplomiral s konceptualnim projektom Multifunkcijska vgradna pečica za znamko Gorenje. Že od časov med študijem sodeluje z različnimi priznanimi oblikovalskimi studii in se udeležuje mednarodnih oblikovalskih razstav in tekmovanj. Med drugim je večkratni prejemnik prestižne mednarodne oblikovalske nagrade Red Dot design award. Od leta 2009 je član skupine Gorenje Design Studio. 7 let je bil vodilni oblikovalec za kuhinje, nato je 5 let vodil oddelek Design Pre-development and Cross-category design za znamko Gorenje. Z letošnjim letom pa je postal glavni oblikovalec Hisense Gorenje Europe d.o.o.

Alumni za študente Matevž Popič

HELENA TAHIR (r. 1992) se je samostojno predstavila na razstavi Words Fail Me v Ravnikar galeriji, Nekje blizu v MGLC v Ljubljani, in V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Sodelovala je na skupinskih razstavah Transformation of Image v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, SlovenIndia v Narodni galeriji moderne umetnosti v New Delhiju, Zum Zoom Zoum v galeriji GapGap v Leipzigu, Papirnate zadeve v Umetnostni galeriji Maribor, Nekje končati, nekje začeti v Ravnikar Galeriji in na sejmu viennacontemporary. Svojo umetniško prakso že leta nadgrajuje tudi s poučevanjem risbe in grafike v likovni šoli Nič Art v Ljubljani. Foto: Ada Hamza, arhiv Ravnikar galerija.

Alumni za študente Matevž Popič

MATEJ TOMAŽIN je diplomiral in magistriral na smeri Slikarstvo na UL ALUO. Danes je za njim deset let izkušenj s področja vizualne komunikacije, razstavljanja in pisanja tržnih in strokovnih besedil. Je strokovnjak za sistemsko digitalizacijo umetnostnih sistemov s poudarkom na trženju in promociji umetniških del. Je ustanovitelj in direktor Zavoda Artopolis, projekta Surviving Art in samozaposleni v kulturi, slikar, oblikovalec, fotograf, direktor filma, montažer in avtor radijskih oddaj. Trenutno vodi razvoj Artopolisa, prvega inkluzivnega portala za promocijo in prodajo slovenske umetnosti.

Alumni za študente Nejc Trampuž

NEJC TRAMPUŽ (1993) je intermedijski umetnik in fotograf, samozaposlen v kulturi. Trampužev fokus je družbeno, tehnološko in zdaj predvsem okoljsko angažirana kritika. Sporoča jo skozi svoja dela, ki prehajajo med različnimi sodobnimi, s tehnologijo povezanimi mediji in pristopi. Diplomiral in magistriral je na smeri Fotografija na UL ALUO, za svoje delo pa je bil večkrat nagrajen (med drugim z Nagrado UL ALUO za magistrsko delo). Razstavljal je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih tako v Sloveniji kot v tujini, gostoval na okroglih mizah in bil član strokovnih žirij. Je tudi član gibanja Mladi za podnebno pravičnost.
www.instagram.com/nejctrampuz/

Alumni za študente Ana Zibelnik

ANA ZIBELNIK (r. 1995, Ljubljana) deluje kot umetnica v Haagu na Nizozemskem. Diplomirala je na smeri Grafično oblikovanje na UL ALUO ter magistrirala iz filmskih in fotografskih študij na Univerzi v Leidnu. Raziskuje teme smrti, dolgoživosti in dojemanja časa, ki jih prepleta z ekologijo in refleksijo trenutnega statusa ljudi kot akterjev na tem planetu. Njene prakse združujejo raziskovalni pristop s poetično interpretacijo, ki pogosto črpa navdih iz literature. Dela kot samostojna kustosinja in urednica za nizozemsko kulturno organizacijo Paradox.
https://www.anazibelnik.com/
https://www.paradox.nl/