ALUO KUHNA
Oliver Vodeb, ur.
Alen Ožbolt, Matej Pavšek, Oliver Vodeb in Maja Ava ŽibernaISBN: 978-961-7009-50-7
Leto izdaje: 2025
Št. strani: 32
Nakup/dostop: prost dostop
Opis:
Publikacija ALUO KUHNA je rezultat umetniškega raziskovanja in eksperimentalnega pedagoškega procesa, ki je v zimskem semestru študijskega leta 2024/25 potekal v okviru izrednega seminarja Hrana, umetnost in dizajn: kritične družbene prakse z užitkom. Seminar je bil namenjen vsem študentkam in študentom ter zaposlenim UL ALUO, dobrodošli pa so bili tudi predstavniki širše javnosti. Vodil ga je dr. Oliver Vodeb (RMIT University, Melbourne, Avstralija).
Proces je temeljil na metodah skupnostnega raziskovanja in participatornega sodelovanja, s poudarkom na kritični refleksiji, skupnem učenju in ustvarjanju odprtega prostora za preizkušanje novih modelov umetniškega in oblikovalskega raziskovanja.
ALUO KUHNA razvija institucionalno kritiko Akademije z uporabo postdisciplinarnega znanja s področij oblikovanja in umetnosti. S hrano kot medijem najprej reflektira obstoječe stanje, nato pa ustvarja spekulativne recepte za oblikovanje novih in drugačnih razmerij med študenti_kami, pedagoško-raziskovalnimi ter tehnično-administrativnimi delavci_kami, pri tem pa z enim očesom gleda tudi v širni svet. Kaj je ALUO – in kaj bi ALUO lahko bila?
Publikacija predstavlja prvi del projekta, ki se izvaja s podporo UL ALUO kot del njenih prizadevanj za spodbujanje trajnostnih, interdisciplinarnih raziskovalnih praks v umetnosti in oblikovanju.