Vodstvo po razstavi Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah

V sredo, 17. januarja, ob 12.00 vas UL ALUO in Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) vabita na javno vodstvo po razstavi Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah, pri nastanku katere so sodelovali tudi študenti UL ALUO pri predmetih na smeri Ilustracija.

Tokratno razstavo, ki obeležuje 100. obletnico izida prve slovenske slikanice pisatelja Frana Levstika in ilustratorja Hinka Smrekarja, NUK pozdravlja predvsem kot lep primer sodelovanja z UL ALUO, natančneje s študenti in mentorji smeri Ilustracija na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij.

Razstava je čarobna paša za oči: med drugim si bomo ogledali izvrstne nove upodobitve Martina Krpana študentov podiplomskega študija: Krpan kot močen in samozavesten Slovenec, Krpan kot junak v pravem pomenu besede, Cesarica kot glavna junakinja povesti, dramatičen razkorak med Jegovčevim pravljičnim in Krpanovim realnim svetom.

Diorama z Martinom Krpanom pa je navdihujoč primer mladih ustvarjalnih in kreativnih moči, študenti so namreč poustvarili ključne poteze iz obeh delov Levstikove pripovedi in jih umestiti v razstavni prostor. Vodstvo si bomo še popestrili z ogledom animirank pa tudi s preizkusom družabnih iger na temo Martin Krpan.

Vabljeni torej v pravljični svet slikaniških junakov, na sprehod s Palčico ilustratorke Marlenke Stupica, v svet, v katerem je, kot se je ob razstavi izrazila dr. Milena Mileva Blažić, tekst pogosto namenjen otrokom, kontekst pa odraslim.

Začnemo v preddverju pred Veliko čitalnico NUK (1. nadstropje). Ogled je brezplačen, najave niso potrebne.

 

VODSTVOSLED

  • 12.00-12.25 – slikaniški opus bosta predstavili dr. Milena Mileva Blažič in Judita Krivec Dragan;
  • 12.30-12.55 – dioramo, animiranke, sestavljanke ter družabne igre (nastale v okviru predmeta MA Ilustracija III) na temo Martin Krpan bodo predstavili študenti UL ALUO in njihovi mentorji: doc. mag. Marija Nabernik (mentorica za dioramo in družabne igre), asist. mag. Andrej Kamnik (mentor za animiranke), doc. Suzana Bricelj (mentorica za sestavljanke), doc. Tanja Semion (mentorica za družabne igre);
  • 13.00-13.25 – dvanajst novih upodobitev iz naloge “Glavni junak Martin Krpan”, ki so nastale v okviru podiplomskega študija na smeri Ilustracija UL ALUO bodo predstavili študenti skupaj z mentorico doc. Suzana Bricelj;
  • 13.30-14.00 – čarobnost ilustracij iz slikanice Lučka Regrat Ančke Gošnik Godec in ilustracij iz slikanice Palčica Marlenke Stupica.

 

Del razstave v Kavarni NUK je na ogled do 3. februarja, deli razstave v Razstavni dvorani NUK, na Plečnikovem hodniku in pred Veliko čitalnico NUK pa do 28. februarja 2018.

 

Na sliki: Lara Mastnak, naloga “Glavni junak Martin Krpan”, 2017, gvaš na akvarelnem papirju, mentorica doc. Suzana Bricelj; foto: Miha Benedičič