Taktike&praksa #15: (Ne)realni podatki – realni učinki + delavnica na ALUO 1/3

15. edicija Aksiomine serije Taktike&praksa: (Ne)realni podatki – realni učinki, ki bo v partnerstvu z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) potekala od februarja do junija 2024, raziskuje, kako bi dvoumno naravo podatkov lahko uporabili kot orodje, s katerim bi vplivali na dogajanje v resničnem svetu.

Kako namerno ustvarjanje podatkov lahko zagotovi delovalnost v podatkovno vodenih sistemih? Je z manipulacijo podatkov mogoče povzročiti točno določene posledice v resničnem svetu? 

Sodelujoče_i: Alexandre Puttick, Cornelia Sollfrank, Felix Stalder, Gloria Gammer, Gordan Savičić, Marta Peirano, !Mediengruppe Bitnik, Neja Berger, Sebastian Schmieg, Selena Savić, Simon Weckert, Total Refusal, Valentina Tanni.

Letošnja edicija se bo začela z uvodno konferenco v Kinu Šiška, sledili pa ji bodo trije programski sklopi, sestavljeni iz razstav, predavanj umetnikov in delavnic, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Ljubljani. UL ALUO še posebej priporoča vse tri delavnice* v programu, saj se bodo odvile v prostorih smeri Video, animacija in novi mediji (UL ALUO, Tobačna 5) ter so primarno namenjene študentkam in študentom umetniških in oblikovalskih smeri.

Celoten program 15. Taktik&prakse: https://aksioma.org/unrealdata/sl/

Udeležba na VSEH dogodkih je brezplačna, potrebna pa je prijava: https://pretix.eu/aksioma/unrealdata

 

(Ne)realni podatki – realni učinki
UVODNA KONFERENCA

27. februar 2024, 16.30-23.59
Kino Šiška, Ljubljana

 

SKLOP #1
*DELAVNICA 1/3

28. februar 2024, 15.00–18.00
UL ALUO, Video, animacija in novi mediji, Tobačna 5, Ljubljana

Vstop prost, potrebna je prijava: https://pretix.eu/aksioma/unrealdata

15.00-16.00
PREDSTAVITEV / ARTIST TALK
Simon Weckert: Zemljevid postane teritorij – Street 3.0

16.00-18.00
DELAVNICA
Simon Weckert: Sanje in motnje: strojno (od)učenje za umetnike

Sanje in motnje: strojno (od)učenje za umetnike je celovito zasnovana delavnica, namenjena umetnikom, ki želijo pridobiti praktične uvide v svet umetne inteligence. Posveča se osnovam sistemov UI, skozi katere ponuja praktičen pristop k hekanju tovrstnih sistemov kot tudi pragmatično razumevanje za namene vsakodnevnih umetniških prizadevanj, povezanih z UI. Hekanje sistemov UI umetnikom omogoča, da izpodbijajo ustaljene tehnološke pristope, spodbujajo razmislek in odpirajo pogovore o etičnih, kulturnih in družbenih posledicah UI. Ko razumejo UI ter z njo eksperimentirajo in inovirajo, umetniki lahko ojačajo svoj ustvarjalni glas, kar naznanja novo dobo umetniškega raziskovanja in izražanja.

Udeleženke_ci bodo:
– dodobra spoznali komponente sistemov umetne inteligence, s tem znanjem pa bodo lahko sodelovali pri tehtnih razpravah in sprejemanju odločitev v umetniških projektih, povezanih z umetno inteligenco;
– pridobili praktične veščine za učinkovito hekanje sistemov umetne inteligence, s čimer bodo svoja umetniška prizadevanja lahko dopolnili z ustvarjalnimi predelavami in prilagoditvami;
– ustvarili umetnost, ki ni le inovativna, temveč tudi etično odgovorna, ter se naučili spoštovati meje zasebnosti, privolitve in zakonitosti pri delu s tehnologijami UI;
– pridobili veščine sodelovanja, ki spodbujajo delo v skupini, in sicer skozi skupinske projekte, medvrstniško učenje ter skupno reševanje izzivov, povezanih s hekanjem UI v umetnosti.

Trajanje: 2 uri.

Potrebujete: pametni telefon, prenosni računalnik.

 

Povezan dogodek:

Samostojna razstava Republika Ničelnega otoka Simona Weckerta v Projektnem prostoru Aksioma (otvoritev: 26. februar ob 19.00, na ogled do 22. marca 2024).

 

 


(Ne)realni podatki – realni učinki je program, katerega sta !Mediengruppe Bitnik osnovala na raziskovalnem projektu Latent Spaces – Performing Ambiguous Data, ki je potekal na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, ter kurirala v sodelovanju z Aksiomo. Pri pripravi konference sodeluje Felix Stalder, raziskovalna skupina Latent Spaces pa nudi kuratorsko podporo.

 


Produkcija in organizacija: Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Za serijo: Taktike&praksa

V partnerstvu: z UL ALUO in s Centrom urbane kulture Kino Šiška

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Swiss National Science Foundation in Zürich University of the Arts