Študentka ALUO zmagala na natečaju MKL za zunanjo grafično podobo bibliobusa

UL ALUO je v zimskem semestru 2021/22 sodelovala na natečaju za zunanjo grafično podobo bibliobusa Mestne knjižnice Ljubljana (Potujoče knjižnice MKL). Prijavili smo dela šestih študentk smeri Ilustracija z Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, ki so svoje predloge ustvarile pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj. Izbran je bil prav eden od teh predlogov, in sicer delo podiplomske študentke Anne Sangawa Hmeljak. Čestitamo!

Bibliobus z novo zunanjo podobo naj bi po cestah zajadral že v tem letu.

Avtoričin opis projekta:

Oblikovala sem zunanjo podobo Potujoče knjižnica MKL, prirejenega avtobusa, ki obiskuje urbane predele in podeželske kraje Mestne občine Ljubljana brez stacionarnih knjižnic (Dobrova – Polhov Gradec, Dol, Brezovica, Horjul, Ig, Medvode, Velike Lašče, Škofljica in Vodice). Za zunanji videz avtobusa sem se odločila prikazati interier knjižnice na zabaven fantazijski način. V topel svetel prostor, ki prikazuje knjižnico, zapolnjeno s knjigami raznih barv in velikosti, sem postavila knjižničarke in knjižničarje v podobi antropomorfnih živali. S kombinacijo tople barvne palete in prisrčnih figur sem želela ustvariti privlačen ambient ter prijazno in veselo vzdušje, ki toplo sprejme obiskovalce knjižnice vseh starosti.

Ozadje je tople kremne, skoraj bele barve, da ustvari iluzijo sončne svetlobe. V prostoru so postavljene knjige toplih barv od rdečih, oranžnih in rumenih odtenkov, ter zelenih za toplo-hladni kontrast. Dinamika knjig je ustvarjena s pravokotniki različnih velikosti, da pokaže raznolikost knjig, ki jih ima knjižnica za izposojo. Police niso ilustrirane, saj same knjige ustvarijo iluzijo prostora. S tem, da niso nakazane police, pa je tudi prostor bolj zračen in ima več beline, ki osvetli prostor.

Figure v ospredju so knjižničarji, antropomorfna bitja, oblikovana na podlagi bitij na grbih krajev občine Ljubljana, ki jih Bibliobus obiskuje. Med temi sta dva zmaja, saj en predstavlja celotno občino, drugi pa le mesto Ljubljana. Prvi je oblikovan na podlagi zmaja na grbu Ljubljane, ki je dolg in spominja na kuščarja, drugi pa na podlagi zmaja na Zmajskem mostu, ki ima več lastnosti ptiča. Poleg zmajev imamo še bika z grba Velikih Lašč, ptico velikega škurha z grba Škofljice in želod z grba Dobrove – Polhovega Gradca. Raznolikost med njimi sem ponazorila z različnimi velikosti junakov, enotnost pa s črno linijo, belimi junaki in uniformami.

Celoten natečajni predlog podobe:

Avtorica: Anna Sangawa Hmeljak
Naslov dela: Ilustracija za opremo bibliobusa Mestne knjižnice Ljubljana (izbrano delo natečaja)
UL ALUO, OVK, ILU MA I
1. letnik podiplomskega študija, smer Ilustracija
2021/22, zimski semester
Mentorica: doc. Suzi Bricelj