Študenti ALUO ponovno v galeriji Škuc

V sredo, 31. maja 2017, ob 19.00 vas vabimo na odprtje razstave Natečaj/Open Call, četrte v nizu letnih kuriranih predstavitev študentov Oddelka za kiparstvo in Oddelka za slikarstvo UL ALUO v Galeriji Škuc.

Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Škuc in UL ALUO, predvsem prof. mag. Jožeta Baršija, prof. Alena Ožbolta in izr. prof. mag. Žige Kariža.

Predstavljena bodo dela študentov Maksa Briclja, Gašperja Capudra, Janje Kosi, Blaža Miklavčiča in Danila Milovanovića. S performativnim delom Variable pa se bosta na odprtju predstavili še študentki Urška Aplinc in Maja Burja.

 

O Natečaju

Sleherno umetniško sceno, na določen prostor in čas vezano okolje umetniške produkcije, obvladujejo diskurzi, ki lokalni umetniški produkciji dajejo konceptualni okvir in teoretski kontekst, oporne točke in referenčno polje, hkrati pa v veliki meri določajo umetniško produkcijo tako glede koordinat njenih premislekov kot tudi glede načinov materializacije idej. Po domače povedano, določajo ustvarjanje umetniških del. Naj gre tukaj za zapiranje v stroga formalna pravila klasičnega medija ali pa za procesno odprtost in »nematerialnost« predstavitve, je umetniško delo vedno predmet pogajanja, tehtanja in tuhtanja. Naj gre za artefakt, proces ali situacijo, vselej gre za neko fiksiranje ideje, njeno zajemanje in zamejevanje z določenimi parametri, ki omogočajo njeno prenašanje in/ali predstavljanje. Okoliščine tega fiksiranja nikakor niso nepomembne; ravno nasprotno, so odločilni dejavnik. Produkcijske razmere in diskurz nekega okolja sestavljata osi koordinatnega sistema, znotraj katerega se dogajajo tovrstne odločitve (ali je to v umetnosti morda premočna beseda?) o finalizaciji, artikulaciji ali morebiti formalizaciji, ki ji rečemo umetniško delo. Vsekakor ni nobena novost, da umetniško delo oblikujejo različne silnice, ki določajo njegovo produkcijo in recepcijo, specifika pričujoče razstave pa je, da predstavlja dela, ki za svoj predmet jemljejo te vedno negotove odnose. Tu so pod lupo odločitve, ki določajo način podajanja dela (in umetnika) umetnostnemu sistemu ter njegov trajektorij; dejstvo, da so stvari takšne, bi pa lahko bile drugačne z zelo različnimi posledicami. In ne nazadnje odgovornost, ki jo te prinašajo s seboj.

Sedem sodelujočih umetnikov secira implikacije odločitve, imenovane umetniško delo… Več

Tjaša Pogačar in Vladimir Vidmar

 

Razstava bo na ogled do 9. junija 2017, voden ogled pa bo potekal v torek, 6. junija, ob 17.00.