STIK – DOTIK – STIK

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na razstavo študentk in študentov Oddelka za restavratorstvo UL ALUO z naslovom STIK – DOTIK – STIK. Odprtje bo v sredo, 5. junija 2024, ob 18.00 v Finžgarjevi galeriji, Kolezijska ulica 1, Ljubljana.

Idejna zasnova: izr. prof. mag. Jurij Smole, prof. mag. Tamara Trček Pečak
Mentorice_ji študentkam_om: izr. prof. mag. Jurij Smole, prof. mag. Tamara Trček Pečak, prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, doc. dr. Blaž Šeme, doc. mag. Martina Vuga
Strokovni sodelavke_ci: Denis Dražetić, doc. mag. Metod Frlic, Tjaša Zajc
Razstavljalke_ci, študenti_ke Oddelka za restavratorstvo UL ALUO: Zala Debevc, Eva Grabar, Doroteja Jakob, Kristina Klemenčič, Klara Klančar, Neža Komavec, Lara Logar, Lana Mihoci, Aleksandra Mohorič, Gašper Rems, Helena Valentin, Michelle Vidovič in drugi


Pred nami je postavitev del, ki nastajajo pri kiparskih in konservatorsko-restavratorskih predmetih na Oddelku za restavratorstvo UL ALUO.

Namen umetniških predmetov študija restavratorstva-konservatorstva je, uvesti bodoče strokovnjake v čutenje in razumevanje materialov, tehnik in izraznih možnosti v umetninah s katerimi se srečujejo kasneje v profesionalnem življenju.

Da bi bil študij kar najbolj nazoren, kombiniramo spoznavanje predmetnosti v kiparstvu: od notranjih konstrukcij do uporabe prefinjenih tehnik obdelave različnih materialov. Ker začenjamo iz skromnega predznanja, je naša tematika zelo obsežna in dobro strateško usmerjena, saj pri vsaki nalogi, ki se je lotimo, orkestriramo zgodovino umetnosti, materiale in spretnosti, s katerimi pridemo do rezultatov.

Vse pri kiparskih predmetih pridobljene izkušnje in tehnološke vaje pri spoznavanju stenskih slikarskih tehnik, štuka, štuk marmorja in mozaikov ustvarjajo poligon za kreativno razmišljanje tako v smeri ustvarjanja novih del, kot tudi v smeri iskanja inovativnih rešitev pri konserviranju-restavriranju umetnin.

V tem pregledu s svojimi dosežki sodelujejo študenti petnajstih generacij, ki so se kalile najprej v nemogočih pogojih ateljeja na Svetčevi ulici in sedaj v dobro opremljenem in prostornem ateljeju na Tobačni.

Vsako od razstavljenih del nosi osebno noto avtorja in mnogih pogovorov, korektur in pomoči mentorja. Skupaj v resnici ustvarimo pogoje, v katerih se dela, ki so pred vami, porodijo iz »materie prime« v izkušnjo, ki pušča materialne sledi.

Stik s kreativnim in dotik materiala se spojita v različne oblike, barve in teksture. Naša želja je, da dotik obiskovalcu sproži val kreativnega in navdihujočega razmišljanja in ga poveže s svetom umetnosti.

Razstava bo na ogled do 30. junija 2024 in je tudi del programa letošnje Konservatorsko-restavratorske transverzale.