Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk_ov ALUO se selijo v galerijo Peti Štuk na FF

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) skupaj s Filozofsko fakulteto (UL FF) vabi na odprtje potujoče razstave Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije UL ALUO, ki bo ta četrtek, 24. julija 2023, ob 13.00, v galeriji Peti štuk, v 5. nadstropju UL FF, Aškerčeva 2.

Razstavljajo: Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

Likovni projekt je navdihnila 50. obletnica antologije živalskih pravljic iz rezijanskega ustnega izročila Zverinice iz Rezije, ki jih je zbral in zapisal akad. dr. Milko Matičetov. Dela so nastala v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, katerega aktivnosti v letih 2022 in 2023 povezuje tema Človek, žival. Sodelovalo je 9 študentk in študentov 1. stopnje smeri Ilustracija UL ALUO, ki so pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj (UL ALUO) in v sodelovanju s prof. dr. Mileno Milevo Blažić s Pedagoške fakultete (UL PEF) izbrali tri pravljice: Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišiceBogata osojska in uboga njivaška mišica in Prasiček ni hotel sam domu. Nato je vsak od njih ustvaril serijo štirih ilustracij za eno od izbranih pravljic v poljubni likovni tehniki.

Zunaj akademije so bile te prvič razstavljene letos spomladi v Narodni in študijski knjižnici Slovencev v Italiji (NŠK) v Gorici.

Razstava bo tokrat, v Petem štuku, na ogled do 21. septembra 2023.

Rezijanske pravljice in njihove upodobitve bodo tudi del letošnjega osrednjega dogodka Evropske noči raziskovalcev, saj jim bo (29. septembra ob 15.00 v Rdeči dvorani Magistrata) posvečena predstavitev, na kateri se bo mentoricama pridružila tudi predsednica Muzeja Rezijanskih ljudi Luigia Negro, ki bo ob tej priložnosti brala pravljice v rezijanskem narečju.

 


Avtorica naslovne ilustracije (za pravljico Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice): Zala N. Doupona