Preizkusni predavanji Romana Ražmana in Vasje Lebariča

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vljudno vabi na

javni preizkusni predavanji Romana Ražmana in mag. Vasje Lebariča

pri prvi izvolitvi v naziv visokošolskega učitelja.

  • Predavanje Romana Ražmana, univ. dipl. obl., z naslovom: »IZHODIŠČE – SIMBOL – SPOROČILO« bo potekalo v torek, 26. februarja 2019, ob 11.00 v predavalnici 118, UL ALUO, Dolenjska 83.

IZHODIŠČE – SIMBOL – SPOROČILO

Proces načrtovanja vidnega sporočila na primerih rešitev naslovnic za različne tiskane publikacije, s poudarkom na rešitvah naslovnic za Dnevnikov Objektiv.

»Na predavanju bom na lastnih primerih predstavil metodologijo reševanja problemov grafičnega oblikovanja, ki jo uporabljam v praksi. Govoril bom o pogojih za razvoj načrtovalskega in likovnega mišljenja in o pomenu njune sinergije za učinkovite oblikovalske rešitve. Nekaj časa bom namenil vzajemnemu bogatenju oblikovalskega in pedagoškega dela. Obravnaval bom vpetost ilustracije v oblikovalsko rešitev ter razmišljal o pomenu radovednosti, vztrajnosti, duhovitosti, kritičnega mišljenja, igre, strasti … značilnostih, ki pomembno sooblikujejo, tako študijsko kot profesionalno pot.«

 

  • Predavanje mag. Vasje Lebariča, akad. slik., z naslovom: »PRIMER R. MUTT« bo potekalo v petek, 1. marca 2019, ob 10.00 v predavalnici 7, UL ALUO, Erjavčeva 23.

Leta 1917 Duchamp s Fontano in paradigmo “karkoli je lahko umetnost” sproži cikel dogodkov, ki v teku naslednjih desetletij postopoma transformirajo temeljne koncepte umetnosti. V šestdesetih letih 20. stoletja se zahodni svet v tem oziru rekonfigurira v “Post Duchamp-ovski”. Da bi lahko razumeli učinek nastale situacije, se moramo vrniti v čas pred 1917 in rekonstruirati potek dogodkov, ki pripeljejo do tega, da lahko v drugi polovici 20. stoletja iz sosledja “če je vsakomur institucionalno dovoljeno biti umetnik, potem je lahko karkoli umetnost” razmišljamo o re/dekonstrukciji institucionalne umetnosti.