Metka Krašovec je letošnja Prešernova nagrajenka

Upravni odbor Prešernovega sklada je ta teden razglasil imena letošnjih Prešernovih nagrajencev. Prešernovo nagrado za življenjsko delo, za izjemen in prepoznaven slikarski opus, prejme akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec.

Vsestranski ustvarjalki in naši upokojeni profesorici za zasluženo nagrado s ponosom čestitamo!

V utemeljitvi nagrade je umetnostna zgodovinarka Breda Škrjanec o njej zapisala:

“Od leta 1964 nepretrgoma ustvarja in je avtorica veličastnega in prepoznavnega slikarskega opusa, ki je hkrati z njenim grafičnim in risarskim opusom nepogrešljiva sestavina mozaika slovenske likovne umetnosti. Je neusahljivo ustvarjalna umetnica, najpomembnejša slovenska sodobna umetnica, ki ji je slovenska likovna kritika namenila zgodovinsko mesto takoj za Ivano Kobilco. Je tudi ena redkih slovenskih likovnih umetnikov, ki je z besedilom, ki ima naslov Ogledalo, čas, dala našemu prostoru eno redkih, čudovitih besedil umetniške samorefleksije.”

Metka Krašovec je leta 1964 diplomirala iz slikarstva na UL ALUO, takrat še Akademiji za likovno umetnost, pri Gabrielu Stupici, pri katerem je opravila tudi slikarsko specialko. Leta 1970 je končala še specialko za grafiko pri Riku Debenjaku. Izpopolnjevala se je v ZDA in Veliki Britaniji. Leta 1977 je postala docentka na UL ALUO, nato izredna profesorica, od leta 1991 do upokojitve leta 2008 pa je bila redna profesorica za slikarstvo in risanje. Samostojno je začela razstavljati leta 1968, za svoje delo je prejela številne nagrade doma in na tujem. Od leta 2015 je tudi članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Najvišje državno kulturno priznanje bodo njej in drugemu letošnjemu dobitniku Prešernove nagrade Alešu Bergerju tradicionalno podelili na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2017.

 

Foto: Miha Benedičič