ALUO uho: O doktorskem študiju na področju umetnosti (z Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design)

V ponedeljek, 22. maja 2023, vas vabimo na dvanajsti in zaključni dogodek 9. sezone ALUO uho z naslovom O DOKTORSKEM ŠTUDIJU NA PODROČJU UMETNOSTI – izmenjava izkušenj z Doktorsko šolo Akademije za umetnost in oblikovanje Eugeniusz Geppert. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7. Lepo vabljene_i!

Sezono zaključujemo z gosti iz Poljske, dekanom ter študentkami in študenti Doktorske šole Akademije za umetnost in oblikovanje Eugeniusz Geppert v Wrocławu. Najprej nam bo prof. Jakub Jernajczyk predstavil celotno akademijo, podrobneje pa doktorsko šolo, njen razvoj, delovanje in študijski program.

Sledile bodo predstavitve projektov štirih doktorskih študentk_ov iz Wrocława, na koncu pa bomo skupaj z gosti spodbudili debato o razvoju doktorskega študija na področju umetnosti v Sloveniji.

 

VEČ O PREDSTAVITVAH 

 • Zofia Pałucha: “The characteristic of stream of consciousness as a tool for contemporary painter as seen from the perspective of my own practice”
  Opažanja o značilnostih toka zavesti kot orodja v umetniški praksi. Kako deluje v digitalni dobi, v kateri živimo? Katere so prednosti in slabosti vključevanja toka zavesti v prakso umetnika danes?
 • Jack Williams: “Misinformation as a Form of Experimental Writing”
  Raziskovanje možnih povezav med načini, na katere se v skupinah teorije zarote na spletu konstruirajo besedilne dezinformacije, in praksami eksperimentalnega pisanja iz 20. stoletja, s posebnim poudarkom na dadaistični poeziji, najdenem besedilu, rezanju, asemičnem pisanju in asemblažu.
 • Laura Adel: “Tenderness of the Art”
  Projekt analizira potopitvene, multimedijske instalacije s praktičnega in teoretičnega vidika. Raziskava se osredotoča na abstraktno, site-specific ustvarjanje, glede na kognitivne vidike dojemanja umetniškega dela. Umetniška praksa raziskuje generativno estetiko, ki jo navdihujejo naravni pojavi.
 • Ali Alperen Sahin: “Keepin’ it Raw – Spatial Improvisations”
  Povzetek pristopa, ki ga uporabljam za ustvarjanje prostorskih intervencij in avdiovizualnih performansov med doktorskim študijem. Ta pristop, ki ga imenujem “surov”, zajema različne vrste projektov, specifičnih za določeno lokacijo, ki bodo med predstavitvijo prikazani kot primeri.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

 

DAN POZNEJE: UL ALUO + Doktorska šola Eugeniusz Geppert tudi na Svetlobni gverili

S predavatelji, študentkami in študenti Doktorske šole Akademije za umetnost in oblikovanje Eugeniusz Geppert sodelujemo tudi v okviru 17. mednarodnega festivala svetlobe Svetlobna gverila 2023: Prostor, saj so se naši in njihovi študenti pod taktirko mednarodne skupine mentorjev povezali na delavnici v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile in nastala je svetlobna instalacija ARTE PROGRAMMATA.

V torek, 23. maja, od 12.00 dalje, vas vabimo v prostore UL ALUO na Tobačni 5, kjer bo potekala na omenjeno sodelovanje vezana predstavitev izbranih video/svetlobnih projektov študentk_ov obeh akademij ter komponiranje prihodnjih skupnih projektov.

 


ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 9. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.

Grafično oblikovanje: Blaž Rojs

 


Študijski obisk, v okviru katerega bo dogodek potekal, je ena od nalog, ki se izvajajo v okviru projekta Celovita internacionalizacija doktorske šole na Akademiji za umetnost in oblikovanje Eugeniusz Geppert v Vroclavu, ki ga sofinancira poljska Nacionalna agencija za akademsko izmenjavo (NAWA).