ALUO na Svetlobni gverili 2023: Prostor

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na 17. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila 2023: Prostor, na katerem tudi letos sodelujejo študentke in študenti UL ALUO. Odprtje festivala bo v ponedeljek, 22. maja, ob 21.30, pred Galerijo Vžigalica na Trgu francoske revolucije. Dela, razstavljena po vsem središču Ljubljane (lokacije), pa bodo na ogled do 17. junija 2023.

Študentke in študenti UL ALUO s smeri Fotografija, Kiparstvo, Unikatno oblikovanje ter Video, animacija in novi mediji se na 7 različnih lokacijah festivala predstavljajo s tremi različnimi projekti:

1.

ALUO Laboratorij Svetlobne gverile
Svetlobne instalacije
Različne lokacije (Križevniška ulica, obzidje Križank, Kongresni trg, park Zvezda, Slovenska c.)
Mentorja: prof. Sašo Sedlaček & Janez Grošelj

Eva Puc, Odtisi časa

FILIP ČOP se podpisuje pod projekt Quaglijev Portal na obzidju Križank: video projekcija tematizira baročno iluzionistično slikarstvo. Avtor s pomočjo iluzije v sicer zaprti okenski niši odpira prostor in mu dodaja še dimenzijo časa, s čimer vzpostavlja učinek gibanja v sicer togem arhitektonskem okvirju. HANA ZADNIKAR se z interaktivno instalacijo Pod mrežo na Križevniški ulici loteva raziskovanja digitalnega prostora. Instalacija je s pomočjo svetlobne mreže zasnovana kot algoritemski prostor, ki reagira na prisotnost gledalca. Projekt simbolizira digitalni svet algoritmov, njihovo vseprisotnost in neotipljivost, a tudi podvrženost transformacijam – vsak gib gledalca spreminja njihovo digitalno floro. Projekt EVE PUC z naslovom Odtisi časa na Kongresnem trgu tematizira spremembe, ki jih je trg doživel v zadnjih letih: namesto parkirišča je trg danes predvsem prireditveni prostor, ki pa dobršni del leta sameva. S pomočjo animiranih projekcij, ki evocirajo nekdanjo rabo tega območja, skuša avtorica prikazati kontrast med zdaj in nekoč, s čimer ilustrira različne prostorske politike, s tem pa tudi spreminjanje našega odnosa do urbanega. Nedaleč proč stoji tudi projekt Tvoj kvadratni meter?, pod katerega se podpisuje KETI JOVANOVSKI: projekt problematizira cene nepremičnin v Ljubljani in jih s pomočjo preprostih grafičnih orodij tudi vizualno primerja s cenami v nekaterih drugih evropskih prestolnicah. Projekt Treshold MANUELA BRAJNIKA in JANA LAVRIČA, ki je na ogled v arkadah ob Slovenski ulici (nasproti parka Zvezda), raziskuje povezave med fizičnim mejnim prostorom ter psihološkem mejnem stanju, ki ga doživimo tik ob prehodu med odtujenostjo in prisotnostjo. S pomočjo kontrastnih barv in UV-žarkov, ki se sprožijo ob prisotnosti gledalca, sta avtorja zasnovala vizualno prispodobo, ki vzpostavlja prostor za refleksijo in zavedanje prisotnosti v svetu.

Pomoč pri programiranju Pod mrežo: Jurij Medic


Koprodukcija: UL ALUO, Mini Teater, PiNA
Sponzor: Javna razsvetljava d. d., Riwal

 

2. 

ALUO – Oddelek za kiparstvo: Zavetje!
Svetlobna instalacija
Trg narodnih herojev
Mentor: doc. Tomaž Furlan

Projekt študentov magistrskega študija kiparstva z ljubljanske ALUO prevprašuje monolitnost tradicionalne amorfne strukture v javnem prostoru. Abstraktne formacije, ki krasijo urbane medprostore, lahko razumemo tudi kot oglasne deske zgodovinskih zapisov, urbano dekoracijo, v najboljšem primeru pa tudi kot udejanjanje ustvarjalnega navdiha ali točko razmisleka. Velikost in teža, predvsem pa zamegljena pripovednost forme, govorita o površini, ki je primarno magnet za pogled, v prostoru pa predstavlja motnjo koncentracije, mentalni oddih in fascinacijo nad nepragmatičnim in nerazumskim. Velikanski volumni iz preteklosti, katerih površina je informacija, masa pa fascinacija, so duh časa, v katerem raziskujemo svojo lastno velikost v razmerju do umetnosti.

Projekt Zavetje! se tradicionalnemu monolitu v prostoru ne izogiba. Razpre ga in se sprehodi v notranjost. Umetnost je zavetje tudi v mentalnem in intimnem smislu, čustveni dražljaj, ki spodbuja gledanje v praznino prostora in formuliranje »neverjetnostnih« rešitev. Razkosana gmota klasične estetske abstrakcije razkriva svojo notranjost. Vsebina te mase je introspekcija, misel, ledena gora in zapis časa. /sodelujoči/

Sodelujoče_i: Lučka Centa, Maja Gregl, Kaja Horvat, Tajda Stiplovšek Jug, Urša Marolt, Polona Pečan, Nina Tovornik, Isidora Todorić in Tom Winkler


Koprodukcija: UL ALUO

 

3.

ALUO & Akademija likovnih umetnosti in oblikovanja Eugeniusza Gepperta v Wroclawu: Arte programmata
Svetlobna instalacija
Ferantov vrt, Slovenska cesta 9, pritličje (ob Jakopičevi galeriji)
Mentorji: Laura Adel*, doc. mag. Boštjan Drinovec, doc. dr. Robert Sochacki

Foto: Evita Dolenc

Na delavnici, ki je potekala v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile, so se pod taktirko mednarodne skupine mentorjev povezali študenti in študentke ljubljanske ALUO ter akademije Eugeniusza Gepperta iz poljskega Wroclawa. Koncept in poimenovanje projekta se naslanja na odmevno istoimensko razstavo, ki sta jo Bruno Munari in Giorgio Soavi leta 1962 postavila v trgovini Olivetti v Milanu. Arte programmata, kar lahko prevedemo kot programirana umetnost, označuje raznovrstne umetniške prakse, ki so se navdihovale pri strojih oziroma pri industrijski proizvodnji: gre za kinetična oziroma optična in pogosto tudi izrazito participatorna umetniška dela, saj naj bi k njihovi končni formi ključno prispeval tudi gledalec. Arte programmata velja za nekakšno predhodnico interaktivne umetnosti, ki hkrati ruši konvencionalne pregrade med umetnikom, umetniškim delom in gledalcem.

Delavnica v Ljubljani je temeljila na raziskavah prostora, svetlobe in sence. Sodelujoči so oblikovali objekt, ki s pomočjo analognih elementov simulira digitalne piksle. Te so oživili z uporabo stop motion animacije. Z generativnimi video pristopi pa so projekt nadgradili še študenti in študentke iz Wroclawa.

Sodelujoče_i: /SI/ – Ana Vidovič, Anastasia Kolevska, Evita Dolenc, Ognjen Vuković, Julija Dodič, Kaja Gorjup, Lara Deotto Bat, Nal Kocjan in Tadej Saje Vitomir (smer Fotografija); Ana Azinovič, Maruša Penič, Natja Kavrečič, Neža Mia Andlovic, Nina Prunk, Špela Lemut in Tesa Štihec (smer Unikatno oblikovanje); /PL/ – Anna Flaka (smer Scenografija); Maciej Proćków in Adam Wachulewicz (smer Medijska umetnost); Weronika Richter (smer Grafično oblikovanje)

Pri projektu študentov wroclawske akademije je mentorici asistiral Bartosz Radzikowski Department of Media Art.

Tehnična pomoč: Miha Benedičič (UL ALUO)


*The Doctoral School of the Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design in Wrocław / Department of Media Art
Koprodukcija: UL ALUO, Eugeniusz Geppert Academy of Fine Arts and Design Wroclaw, LAACT iniciative, PiNA, Galerija Jakopič (MGML)
Posebne zahvale: Vasja Stojanovski