Nika Zupančič: Nekaj izhodišč lastnega slikarstva

5. dogodek 8. sezone ALUO uho, predavanje Nike Zupančič z naslovom Nekaj izhodišč lastnega slikarstva, se je odvil 6. maja 2022, na UL ALUO, Tobačna 5.

Nika Zupančič je predstavila nekaj konceptov in uvidov, s katerimi se je srečevala še v študijskih časih na akademiji in ki so posebej zaznamovali njeno dojemanje likovne govorice: Bernardovo pra-sliko, sliko slik, iluzionizem detajla nasproti iluzionizmu celote (Tomaž Brejc) in mrežni modernistični koncept. Dotaknila se je tudi lastne slikarske prakse in izkušenj, predvsem problema konfiguriranja madežev po slikovni površini in ohlapnosti slikarskega medija.

Avtorica je leta 2003 diplomirala (iz slikarstva) in 2008 magistrirala (iz grafike in slikarstva) na UL ALUO. V času študija (1998–2002) je na Akademiji zasnovala serijo predavanj o sodobni umetnosti z naslovom »Prostori umetnosti«, ki sta jih vodili skupaj s Polono Tratnik; na podlagi tega je nastal tudi zbornik o sodobni vizualni umetnosti ˝Prostori umetnosti˝, v katerem 15 avtorjev z različnih zornih kotov obravnava vsebine sodobne vizualne umetnosti (izšel leta 2002). Od leta 2008 je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana.

Delo na naslovnici: Nika Zupančič, F 37, olje na platnu, 2021, 81 x 100 cm