Andrea Zabric, Ateljejski obiski ojačevalnim antenam

Zadnji dogodek 8. sezone ALUO uho, predavanje Andree Zabric z naslovom Ateljejski obiski ojačevalnim antenam, je potekal 20. maja 2022, na UL ALUO, Erjavčeva 23, predavalnica 7.

Produkcija slikarskega dela je tesno povezana z obravnavo in konceptualnimi odzivi nanj. Način, na katerega se o slikah govori, določa prihajajoče slike. Ko slikarska dela artikuliramo, govorimo o gibljivostih, ki se odvijajo v intervalih slikanja in med njimi; v gledanju, v odjeku po gledanju, v hipcu spominjanja, v pogajanju, v srečanju tako za gostjo kot za umetnico. Izražanje tovrstnih gibanj, kretenj in prehajanj je izmuzljivo, zatorej zapeljivo, saj oplazi naša izmikanja, a hkrati izvablja nepričakovane združitve. Prerazporeditev ali pa celo prevrat gradnikov izhodiščno pripisane (pričakovane) koreografije besed in slikarskega dela – pri kateri krhkost slednjega omogoča drugačno telesno srečanje s prvo (besedo) – vzbuja poželenje in vztrajanje v poskusih ubesedovanja tega, kar vidim.

Predavateljica je skozi prizmo matrične teorije Brache Ettinger, slikarke, ki je svojevrstna erotična antena psihe, naslovila nekaj predlogov o tem, kako se »slikarstvo« dogaja tudi v prehodih od ene slike k drugi, med kretnjami, sredi besed. Ti medprostori niso le vrzeli, je tudi matrica.

Andrea Zabric ustvarja v polju slikarstva in kritiškega pisanja. Leta 2018 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Münchnu ter leto kasneje zaključila dodiplomski študij umetnostne zgodovine in filozofije na Ludwig Maximilians Univerzi. V sklopu magistrskega programa Critical Studies na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju se ukvarja z ontološkimi vprašanji v slikarski praksi in njenem odnosu z diagramatičnim v pisanju. Svoja dela je predstavila na treh samostojnih in več skupinskih razstavah v domačem in mednarodnem prostoru. Lani je uredila zbornik Big Critical Energy (Založba Schlebrügge, 2021) – zbirko tekstov o razmerjih kritike in umetniške prakse. Vsebinsko oblikuje izobraževalni program Muzeja Brandhorst ter piše pri kulturni redakciji Radia Študent.

 

Delo na naslovnici: Andrea Zabric, Brez naslova (iz serije Glinen vrč se razbije), 2021

Oblikovanje vseh naslovnic 8. sezone: Blaž Rojs