Zoran Smiljanić: Vse, kar ste vedno želeli vedeti o stripu, pa niste upali vprašati

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje Zorana Smiljanića z naslovom Vse, kar ste vedno želeli vedeti o stripu, pa niste upali vprašati. V četrtek, 20. aprila 2017, ob 12.00 na UL ALUO, Erjavčeva 23, predavalnica 7.

Zoran Smiljanić je stripovski avtor, ilustrator, karikaturist, scenarist, grafični oblikovalec in filmski publicist. Objavljati je začel leta 1980, najprej v lokalnih glasilih, nato po celi nekdanji Jugoslaviji. V letih od 1987 do 2016 je v reviji Mladina skupno objavil okoli 1000 strani stripa, med njimi so Hardfuckers, 1943, 1991 in Družinske zgodbe. Njegovi stripi so politično angažirani, eksplicitni in vsebinsko provokativni, saj snov črpajo iz slovenske sedanjosti in bližnje preteklosti. V času razpada Jugoslavije je imel zaradi stripov težave, zato se je podpisoval s psevdonimom Vittorio de la Croce.

Nedavno je s koscenaristom Marijanom Pušavcem zaključil strip serial Meksikajnarji, ki obsega okoli 350 ročno pobarvanih strani in je najbolj obsežen stripovski projekt v samostojni Sloveniji. Je tudi filmofil, ki filmski jezik s pridom uporablja v svojih stripih. O filmu je napisal tri knjige, v filmski reviji Ekran redno objavlja številne recenzije, kritike in članke. V zadnjem času se posveča tudi filmskim scenarijem.

Na predavanju bo predstavil svoje delo, spregovoril o definiciji in zgodovini stripa, stripovskih stilih, šolah in najpomembnejših avtorjih. Analiziral bo stanje stripa danes, v Sloveniji in tujini, ter s publiko predebatiral tudi druga vprašanja, povezana s stripom in filmom.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

Dogodke ALUO uho, gostujoča predavanja z najrazličnejših področij, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že tretjo sezono. Njihov namen je študentom in širši publiki predstaviti zanimive strokovnjake iz prakse, ki so aktualni in navdihujoči za mlade ustvarjalce.