Vadim Fiškin: Brez naslova

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Vadima Fiškina. V petek, 23. marca 2018, ob 12.45 v Kavarni Moderna, Cankarjeva 15, Ljubljana.

Tokrat gostimo Vadima Fiškina, umetnika, ki pa se pri svojem delu posveča vprašanjem, tesno povezanim z znanstvenim dojemanjem sveta. Rodil se je v Penzi, ZSSR, leta 1986 diplomiral na Moskovskem inštitutu za arhitekturo, od leta 1996 pa živi in ustvarja v Ljubljani. Raziskuje odnose med znanostjo, osebnimi izkušnjami, željami in domišljijo, med metafiziko in pragmatizmom ter med umetnim in resničnim. Pri tem odkriva subtilne povezave, ki v gledalcih vzbujajo radovednost, ne da bi jim dali dokončen odgovor o pomenu.

Ukvarja se predvsem s področjem naravoslovnih znanosti in njihovih študijskih metod, tako da uporablja tehnološke dosežke za namene, ki so v svojem bistvu poetični. Mnoge Fiškinove instalacije, skulpture, fotografije in risbe – ki obravnavajo teme, kot so geografija, čas, svetloba, aeronavtika in meteorologija – preveva njegov značilni smisel za humor.

Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim štirikrat na Beneškem bienalu (1995, 2003, 2005 in 2017), na 1. bienalu v Valencii, Manifesti 1 v Rotterdamu, Manifesti 10 v Saint Petersburgu, 3. istanbulskem bienalu, 8. baltskem trienalu mednarodne umetnosti v Vilni, v eva+ v Limericku, Casino Luxembourg v Luxembourgu, Secession na Dunaju, Galerie Nationale du Jeu de Paume v Parizu, FRAC Lorraine v Metzu, Moderni galeriji v Ljubljani, Galeriji Gregor Podnar v Ljubljani, Galeriji Škuc v Ljubljani, Contemporary Art Center v Moskvi, XL Gallery v Moskvi, Galerie für Zeitgenössische Kunst v Leipzigu, Martin-Gropius-Bau v Berlinu, Künstlerhaus Bethanien v Berlinu, Palazzo dell Ragione v Milanu, BAWAG Foundation na Dunaju, ZKM, Center for Art and Media v Karlsruheju, MACRO Museum for Contemporary Art v Rimu, Isabella Stewart Gardner Museum v Bostonu in Drawing Center v New Yorku.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že 4. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

V študijskem letu 2017/18 se na dogodkih ALUO uho srečujemo v prijetnem ambientu Kavarne Moderna. Ta bo v času dogodkov ponujala poseben, študentskemu žepu prijazen popust na določeno pijačo in prigrizke. Da pa bodo predavanja lahko potekala nemoteno, vse obiskovalce vljudno prosimo, da pravočasno oddajo svoja naročila. Med predavanji postrežba ne bo mogoča.