Suzana Brborović in Kristina Semenova: Znotraj in zunaj okvirja – slikarstvo in kuratorstvo

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje Suzane Brborović in Kristine Semenove z naslovom Znotraj in zunaj okvirja: slikarstvo in kuratorstvo. V torek, 9. maja 2017, ob 12.30 na UL ALUO, Erjavčeva 23, predavalnica 7.

Slikarka Suzana Brborović in kuratorka Kristina Semenova, ki živita in delujeta v Leipzigu, bosta spregovorili o svojem delu kot dveh ločenih (in hkrati neločljivo povezanih) praksah ter skozi skupne projekte predstavili pomen in vlogo kuratorstva v slikarstvu/umetnosti. Dotaknili se bosta teme okvirjanja slikarstva, s tem pa pomembnih stičišč in problematik, ki se pojavljajo v odnosu med kuratorjem in umetnikom.

Leipzig velja za eno pomembnejših evropskih umetniških središč, zato bosta predstavili tudi tamkajšnjo sceno, galerijsko dejavnost in samo-organizirane umetniške skupnosti. Študente bosta seznanili še z različnimi institucijami in programi, kjer se v Leipzigu lahko izpopolnjujejo, ter na splošno z življenjem s statusom samozaposlenega v kulturi v Nemčiji.

*Predavanje bo deloma potekalo v angleščini.

O predavateljicah

Suzana Brborović je leta 2013 diplomirala na Oddelku za slikarstvo UL ALUO. Med študijem je leta 2010 prejela Nagrado za posebne umetniške dosežke, leta 2011 mednarodno nagrado Essl Art Award CEE, leta 2012 pa študentsko Prešernovo nagrado. Med leti 2014 in 2016 je obiskovala podiplomski študij slikarstva na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu (Art & Education), za kar je prejela štipendijo Ministrstva za kulturo RS.

Kristina Semenova je na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu iz kuratorstva diplomirala leta 2015. Pred tem je na univerzah v Essnu in Münchnu študirala lingvistiko, etnologijo in zgodovino. V času študija je bila izbrana za več umetniških rezidenc po Evropi, med leti 2012 in 2015 je delala kot asistentka kuratorja v leipziškem umetniškem centru Spinnerei, leta 2014 pa je soustanovila galerijo Бükü – Büro für kulturelle Übersetzungen.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

Dogodke ALUO uho, gostujoča predavanja z najrazličnejših področij, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že tretjo sezono. Njihov namen je študentom in širši publiki predstaviti zanimive strokovnjake iz prakse, ki so aktualni in navdihujoči za mlade ustvarjalce.