Robert Sochacki: Projekcije – umetnostna oblika na preseku različnih kulturnih dejavnosti

UL ALUO in Svetlobna gverila vabita na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje dr. Roberta Sochackija z naslovom Projekcije: umetnostna oblika na preseku različnih kulturnih dejavnosti. V petek, 22. novembra 2019, ob 13.00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana.

Kaj so projekcije, kako se je medij razvijal glede na dostopno tehnologijo in kako vpliva na javni prostor: od analognih diapozitivov preko ulične umetnosti in klubskega VJ-anja do glasbe in sodobnih umetniških festivalov. Na predavanju bo Sochacki naslovil vse te teme in skušal odgovoriti na vprašanje, kako je popularna kultura vplivala na umetnost digitalnih projekcij in kakšen je njen pomen v javnem prostoru, ter na zgodovino rabe projektorja v zadnjih nekaj desetletjih.

Dr. Robert Sochacki se je rodil leta 1971 v Gdansku na Poljskem, kjer živi še danes. Predava na oddelku za slikanje in umetnost v javnem prostoru na Akademiji za likovne umetnosti v Gdansku ter na oddelku za scenografijo na Akademiji za umetnosti in oblikovanje v Vroclavu. Že skoraj 25 let je kot umetnik dejaven na različnih področjih, od scenografije, VJ-anja, performansov in zunanjih projekcij do interaktivnih svetlobnih instalacij. V času doktorskega študija je začel s teoretskim raziskovanjem prepletanja umetnosti v javnem prostoru, svetlobe in gledalca. Pri tem ga najbolj zanima, kaj omogoča umetniku, da ostane v dialogu z gledalcem.

Svoje umetniško delo je predstavljal na več različnih mednarodnih festivalih (leta 2018 na festivale LUNA v Leeuwardnu na Nizozemskem, Lichtrouten v Lüdenscheidu v Nemčiji, na svetlobnem festival LUMINA v Cascaisu na Portugalskem, INTERFERENCE v Tunisu v Tuniziji). Vodil je tudi različne delavnice za študente, posvečene novomedijskim umetnostim (kot npr. v muzeju Wunderkammer v Lüdenscheidu v Nemčiji leta 2019, na delavnici Cultural Heritage v Tunisu v času festivala Interference 2019, na akademski izmenjavi v Vroclavu in Gdansku leta 2016 …). Leta 2018 je vodil mednarodno konferenco in delavnico za študente z naslovom »Svetloba kot kreativno orodje« v Gdansku. Njegov kolektiv NOKS redno prireja začasne zunanje razstave pod naslovom ON: Javna galerija v javnem prostoru.

facebook.com/sochackiART
instagram.com/sochacki

*Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.