Mladen Dolar: Freud in Lubitsch, grozljivo in komično

Vabljeni na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Mladena Dolarja z naslovom Freud in Lubitsch, grozljivo in komično. V petek, 11. maja 2018, ob 12.45 v Kavarni Moderna, Cankarjeva 15, Ljubljana.

Ernst Lubitsch (1892-1947) je bil najbrž najpomembnejši režiser klasičnih hollywoodskih filmskih komedij. Kljub izjemni kvaliteti in lucidnosti je njegovo delo danes potisnjeno ob stran. Izhodišče predavanja dr. Mladena Dolarja bo Lubitscheva zgodnja nema komedija Lutka (Die Puppe, 1919), film, ki ga je vse do konca življenja imel za enega svojih najbolj domiselnih in inspiriranih.

V predavanju bo Dolarja vodila nenavadna okoliščina, da sta se jeseni 1919 Ernst Lubitsch in Sigmund Freud oba ukvarjala s slovito nemško romantično novelo Peskar E.T.A. Hoffmanna – Lubitsch tako, da je na njeni podlagi posnel Lutko, Freud tako, da jo je vzel za izhodišče svojega eseja Das Unheimliche in svojih razmislekov o ‘grozljivem’. Kakšno je razmerje med grozljivim in komičnim? Je potreben le majhen zasuk perspektive, paralaksa? Morda nas to vprašanje lahko vodi daleč v enigmo človeškega izkustva in umetnosti.

Uvod v predavanje bo projekcija filma Lutka (z angleškimi podnapisi).

Mladen Dolar je profesor in višji znanstveni sodelavec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete (UL FF), kjer je leta 1992 doktoriral s tezo “Heglova Fenomenologija duha. Dialektika zavesti in samozavedanja”. Študijsko se je izpopolnjeval tudi v Parizu (Universite Paris VIII) in v Londonu (University of Westminster). Njegova glavna področja raziskovanja so psihoanaliza, moderna francoska filozofija, nemški idealizem in teorija umetnosti.

Večkrat je predaval na univerzah v ZDA in po Evropi. Napisal je več kot sto prispevkov za akademske revije in zbornike. Poleg desetih knjig v slovenščini sta njegovi najvidnejši knjižni deli A Voice and Nothing More (MIT 2006, prevedena v pet jezikov) in Opera’s Second Death (s Slavojem Žižkom, Routledge 2001, prav tako prevedena v več jezikov). Je tudi član uredniškega odbora revije in knjižne zbirke Analecta, soustanovitelj in mnogoletni podpredsednik Društva za teoretsko psihoanalizo ter soustanovitelj Društva za kulturološke raziskave.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že 4. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

V študijskem letu 2017/18 se na dogodkih ALUO uho srečujemo v prijetnem ambientu Kavarne Moderna. Da pa bodo predavanja lahko potekala nemoteno, vse obiskovalce vljudno prosimo, da pravočasno oddajo svoja naročila. Med predavanji postrežba ne bo mogoča.