Marko Košnik: Lahko z miselnimi preskoki zbežimo iz ječ gibljivih slik?

UL ALUO vabi na prvi dogodek 7. sezone ALUO uho, predavanje Marka Košnika z naslovom Lahko z miselnimi preskoki zbežimo iz ječ gibljivih slik? V petek, 20. novembra 2020, ob 13.00, preko spleta na  naslednji POVEZAVI.

Marko Košnik nam bo z izborom konceptov in video dokumentov iz preko sedemdestih umetniških produkcij, ki jih je v zadnjih 33 letih s številnimi mednarodnimi sodelavci izvedel po svetu in doma pod okriljem Inštituta Egon March, poskušal predstaviti nevidno ali celo pozabljeno mejo med zamislijo in predstavo, ki jo je v tekstu za programski list projekta Bellum Contra Solem (1991) nakazal takole:

” … Če PRED-stavo preberemo kot tisto, kar predhodi stavku, torej tisto miselno stanje, ki še ni prestopilo praga verbalne za-misli in (ali) ubesedenja, potem se znajdemo v nejasnem svetu mentalnega vizualiziranja in audioliziranja, za katerega se večina sodobnih umetniških mišljenj nič kaj ne meni, kvečjemu ga skrivajo za pojmom kreativnega mišljenja. A prav tovrstna predstava je za performerja vedno bila in mora biti bistvenega pomena. Tudi okornemu umu bo jasno, da telesnega, vizualnega in zvočnega akta ni mogoče izklicati zgolj iz kraljestva besednega. In če hočemo osvojiti sinhrono predstavo o zvočno – gibno – prostorskem dogodku, naletimo na problem večplastnega, metajezikovnega sporazumevanja, pri kakršnem podajanje napisanega scenarija iz rok v roke med dramaturgom, režiserjem, scenografom, scenaristom in skladateljem ne pomaga kaj dosti.

Iznajdimo partituro, ki se ovija predstavnega, ne več tekstovnega jedra. Performativno STANJE, za katerega si prizadevamo, zgodb ne pripoveduje, temveč jih izklicuje. Kopica raznovrstnih medijev bo predstavitev, zasnovano na tekstovni razlagi, vedno degradirala v didaktično demonstracijo. Tak postopek izhaja iz nezaupanja jeziku in vodi le v pervertiranje gledališč. 

Analitični postopek ne more pričarati čarobne enovitosti. Šele skozi sintetično predstavnost se vračamo ki izvorni, vseobsegajoči eidetski PREDSTAVI. Performer ne razmišlja, temveč vidi, zre v vse naenkrat in nam to poskuša pokazati, ne le povedati.  In kadar ne zmore vsega sam, ne more najeti izvajalca, ne zanimajo ga blodnje sanje o profesionalcih, o visoko specializiranih storitvah. Tisto,  kar ga bistveno določa ob uresničitvi utopične vizije so odnosi in razumevanje PREKO jezika. S soudeležbo imaginacij, ki zvenijo le mimo specializiranega uma, čeprav mora biti tudi vešč obrtnik, izvajalec. Tako se srečuje z jezikom z druge strani kot s sporazumevalnim sredstvom, kot s telepatijo.

Kako pokazati, ne da bi povedal? Z zgodbami seveda, z gestikulacijo, s kazanjem jezika, s poskoki in mimiko.  Zgodbe o iskanju električnih podaljškov, o prepirih v galerijah, kjer ne dovolijo vrtanja v strop, o izgubljenih selotejpih in prekurjenih varovalkah. Performer nam pripoveduje zgodbe o nesporazumih, napakah in nerazumevanju naročnikov, ki bodo stežka doumeli, čemu ves ta trud. …”

Povezava do DOGODKA

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 7. sezono. Namenjena so študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.