Lydia Beerkens: Lepotica ali zver? O sprejemanju odločitev pri konserviranju sodobnih umetnin

UL ALUO vabi na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje dr. Lydie Beerkens z naslovom Lepotica ali zver? O sprejemanju odločitev pri konserviranju sodobnih umetnin. V petek, 17. januarja 2020, izjemoma ob 12.00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana.

V moderni in sodobni umetnosti od začetka 20. stoletja se pojavljajo mnogi netradicionalni materiali in tehnike, ki predstavljajo nove izzive na področju ohranjanja in predstavitve umetniških del. Dr. Lydia Beerkens nas bo popeljala skozi različne študije primerov te nove specializacije na področju ohranjanja umetnosti, ključno orodje pri kateri je “Decision-Making Model for the Conservation and Restoration of Modern and Contemporary Art”, odprt model odločanja, razvit znotraj nizozemskega raziskovalnega projekta “Modern Art: Who Cares?” (1999).

Lydia Beerkens (1963) je magistrirala iz umetnostne zgodovine na Radboud University v Nijmegenu, kjer je leta 2012 tudi doktorirala na temo konserviranja sodobne umetnosti. Dela kot višja konservatorka moderne umetnosti na SRAL – konservatorskem inštitutu v Maastrichtu, je koordinatorka platforme SBMK (Dutch Foundation for the Conservation of Modern Art) za vprašanja konserviranja ter pomočnica koordinatorja delovne skupine “Modern Materials and Contemporary Art” za International Council of Museums – ICOM. Iz lastnega ateljeja dela tudi za glavni nizozemski muzej in druge zbirke moderne umetnosti.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.