Katherine Hepworth: Etična vizualizacija – strategija za temne čase

UL ALUO vabi na prvi dogodek 6. sezone ALUO uho, predavanje dr. Katherine Hepworth z naslovom Etična vizualizacija: strategija za temne čase. V petek, 15. novembra 2019, ob 13.00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana.

V svojem predavanju bo dr. Hepworthova vizualizacijo podatkov umestila v trenutno globalno ozračje politične razklanosti in naraščajočega nezaupanja v strokovno znanje. S tem ko se humanitarna in podnebna kriza povečujeta ter soočata z vse večjo polarizacijo in širjenjem dezinformacij, potreba po verodostojnih in zaupanja vrednih informacijah narašča. Ta potreba uvaja potek dela z etično vizualizacijo (Ethical Visualization Workflow), kot sredstvo, s katerim lahko informacijski oblikovalci prispevajo k boju proti nestrpnosti in nezaupanju v strokovnost.

Dr. Katherine Hepworth je izredna profesorica vizualnega novinarstva, vodja raziskovalnega projekta Vizualizacija znanosti (Visualizing Science Project) in ena od vodij Centra za podatke in oblikovanje (Center for Data and Design) na Reynoldsovi šoli novinarstva, Univerza v Nevadi, Reno, ZDA. Kot javno angažirana strokovnjakinja raziskuje in oblikuje etične in učinkovite vizualizacije v številnih interdisciplinarnih kontekstih. Njen teoretični pristop je podkovan tudi z znanjem s področja politične teorije. Kot profesionalno oblikovalko vizualnih komunikacij jo motivira cilj, da bi njene raziskave bile prenosljive v gospodarstvo ter lažje dostopne tudi širši laični javnosti.

*Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.