Jakob Gajšek, Jernej Vidmar in Miha Rajh: Razvoj startupov in intelektualna lastnina v kreativni industriji

Vabljeni na naslednji dogodek ALUO uho, na katerem bodo z nami trije predavatelji: Jakob Gajšek, direktor LUI – Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, Jernej Vidmar, soustanovitelj in direktor podjetja AgiliCity, ki ga je LUI inkubiral, in Miha Rajh iz Pisarne za prenos znanja Univerze v Ljubljani. V petek, 18. januarja 2019, ob 13.00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9.

1. Jakob Gajšek: “Ideja je. Naj zaživi!”

LUI je namenjen startupom v zgodnji fazi razvoja. Njihov program je namenjen predvsem startupom iz akademskega okolja Univerze v Ljubljani, so pa odprti tudi za druge. Startupom pomagajo vse od takrat, ko so samo ideja, pa do takrat, ko že delajo prve uspešne korake na trgu. Startupe podpirajo z infrastrukturo, informacijami, znanjem in mentorstvom.

Njihova podpora je sicer nefinančna, znajo pa zelo uspešno pomagati pri pridobivanju prvih investicij. V njihovem programu lahko pridobite ogromno znanja, preskočite veliko preprek, se izognete marsikateri začetniški napaki in močno pospešite razvoj svojega startupa ali ideje.

2. Jernej Vidmar: “AgiliCity”

Do leta 2050 se bo v mesta priselilo 2,4 milijarde ljudi. Ob tem mesta težijo nenadne in nepredvidljive tehnološke, ekonomske in družbene spremembe. Načrtovanje prostorskega razvoja mest zato postaja eden izmed najpomembnejših razvojnih izzivov našega stoletja.

Običajni instrumenti regulacije zazidave, s katerimi mesta usmerjajo svoj prostorski razvoj, omenjenim trendom ne zmorejo več slediti. Še vedno se namreč uporabljajo zastarele metode načrtovanja, ki so praktično enake kot pred 100 leti. Zato so razvili inovativno metodo oblikovanja zazidave, ki statične prostorske načrte spremeni v interaktivni prostor rešitev, znotraj katerega urbanisti hitro oblikujejo množico enakovrednih variant zazidave, ki vse ustrezajo istim regulacijskim določilom. S predlagano metodo lahko na operativni ravni povečamo prilagodljivost, predvidljivost in preglednost urbanističnega načrtovanja.

Prodaja AgiliCity dokazuje, da je njihovo tržišče globalno. Trenutno imajo največ strank v ZDA, sledi EU, Švica, Norveška in Avstralija.

3. Miha Rajh: “Kreativnost in podjetništvo”

Si oblikovalec/oblikovalka. Pa tudi avtor(ica). Imaš znanje, ideje, izdelke in željo, da se pokažeš in uspeš v pisani množici kreativcev.
Kako naprej in kaj najprej?

Miha Rajh je strokovni sodelavec za razvoj podjetniških idej. Pisarni za prenos znanja UL se je pridružil leta 2018, pred tem pa je svoje podjetniške izkušnje nabiral v dveh lastnih startup podjetjih. Predstavil bo osnove intelektualne lastnine, ki vključuje tudi vašo ustvarjalnost, ter kako začeti pot (samostojnega) podjetništva v kreativni industriji.

FB dogodek

Nova lokacija

V študijskem letu 2018/19 dogodke ALUO uho gosti Galerija Jakopič.

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 5. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.