Ana Peraica: Samoportretiranje v času družbenega nadzora

Vabljeni na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Ane Peraice z naslovom Samoportretiranje v času družbenega nadzora. V petek, 22. marca 2019, ob 13.00 izjemoma v Plečnikovi hiši, Karunova 4, Ljubljana.

Naši portreti so posneti povsod, vsak dan. Številni so obdelani s kompleksno biometrično analizo, zaradi katere kamere prepoznajo naš obraz, analizirajo pa tudi marsikatere bolj zapletene informacije. Kot nekoč prstni odtisi, so zdaj naši obrazi postali glavni nosilci informacij; natančno opredeljujejo našo starost, spol, nacionalno identiteto, bližnje sorodnike. Vse je izmerjeno in kvantificirano. Velikokrat tudi preko varljivih iger na socialnih omrežjih, v katerih svoje obraze prodamo za minuto zabave.

Kako ta nadzorna fotografija vpliva na našo samopercepcijo in samopodobo? Kakšna je vloga samoportretiranja danes? Na predavanju se bomo poglobili v vprašanja samopredstavljanja, ki presegajo zgolj problematiko aplikacij za olepševanje fotografij. Naša gostja bo govorila o samopercepciji, vezani na družbene tabuje, in načinu, kako kultura selfija subvertira obstoječo kulturo.

 

Dr. Ana Peraica je po diplomi iz umetnostne zgodovine in filozofije na Univerzi v Zagrebu postala raziskovalka likovne teorije na Akademiji Jan Van Eyck v Maastrichtu, kjer je prejela nagrado UNESCO-IFPC. Vzporedno s tem je vpisala triletni doktorski študij smeri kulturna analiza, teorija in interpretacija na ASCA, Univerzi v Amsterdamu, ter zagovarjala svojo doktorsko disertacijo z naslovom Fotografija kot dokaz na Univerzi na Reki.

Je avtorica knjig Fotografija kot dokaz (Multimedijalni institut, Zagreb, 2018), Kultura selfija (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2017) in Sub/verzije (Revolver, Berlin, 2009); urednica zbornikov Žena na raskrižju ideologija (Split, Hulu/Vladni Urad za enakopravnost Split, 2007) in Žrtve simptoma – PTSM in kultura (Inštitut za Networked kultur, Amsterdam, 2009). Njeni eseji so redno objavljeni v številnih revijah in časopisih, kot so Springerin, Pavilion, Fotografija, Afterimage, Leonardo.

Predava na Donau-Universität Krems v podiplomskih programih vizualnih študij in teorije medijev. Živi in dela v Splitu, kjer vodi tudi družinski fotografski atelje Atelier Perajica.

FB dogodek

Lokacija

V študijskem letu 2018/19 dogodke ALUO uho gosti Galerija Jakopič, kjer smo se UHO-jevci srečevali že v 2. sezoni. Ker v galeriji trenutno postavljajo novo razstavo, se tokrat izjemoma dobimo v Plečnikovi hiši.

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 5. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.