10. 7. 2016

Študentka restavratorstva na pripravništvu v ICCROM

Petra Juvan, študentka 2. stopnje restavratorstva na UL ALUO, je bila letos spomladi v okviru programa Erasmus+ mobilnost izbrana za pripravništvo s področja kulturne dediščine v Mednarodnem centru za študij varstva in restavriranja kulturnih dobrin (ICCROM).

V času pripravništva z naslovom »Integrating material science with conservation«, ki je na sedežu organizacije ICCROM v Rimu potekalo od 1. marca do 2. maja 2016, se je Petra pridružila strokovni skupini, ki deluje že od leta 2013, ko je bil v Rimu organiziran ICCROM-ov forum na temo konservatorske in dediščinske znanosti. S tem je bila vključena v delo na raziskavi o znanstvenih (disciplinarnih in interdisciplinarnih) sodelovanjih med strokovnjaki dediščinskega sektorja.

Njene naloge so zajemale razvijanje in uporabljanje metodologije za zbiranje bibliografskih podatkov kot indikatorja sodelovanja znotraj dediščinskega sektorja, osnovanje teoretičnih temeljev za študijo ter prezentiranje raziskave in izdelavo infografike. Kot pravi, je k delu pristopala interdisciplinarno, saj je koristila tako poznavanje restavratorskega in dediščinskega področja, ki ga pridobiva na UL ALUO, kot tudi sociološka znanja, ki jih je pred tem pridobila na dodiplomskem študiju na UL FDV.

 

ICCROM_Petra Juvan

 

Delo v strokovnem timu je bilo za Petro še posebej dragocena izkušnja, tudi UL ALUO pa si šteje v čast, da so sposobnosti naših študentov prepoznane s strani tako pomembnih mednarodnih inštitucij, kot je ICCROM.