7. 6. 2016

Študent industrijskega oblikovanja prejel mednarodno oblikovalsko nagrado

Delo Roka Kostanjška, študenta 3. letnika smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO, je ena od petih zmagovalnih oblikovalskih rešitev mednarodnega študentskega natečaja za strokovno nagrado Hansgrohe design prize 2016 by IF.

Uvrstitev med zmagovalce za mladega oblikovalca predstavlja izjemen dosežek. Na natečaj Hansgrohe design prize by IF, ki poteka v okviru nagrad IF (International Forum Design GmbH), enega najprestižnejših mednarodnih oblikovalskih tekmovanj, je bilo letos prijavljenih več kot 11.000 natečajnih predlogov. Tema letošnjega natečaja je bila digitalizacija moderne kopalnice z namenom učinkovite porabe vode. Rok Kostanjšek je mednarodno žirijo, v zasedbi predstavnikov podjetja Hansgrohe in neodvisnih mednarodno priznanih strokovnjakov s področja oblikovanja, prepričal z oblikovalsko rešitvijo Stingray.

 

Rok_Kostanjšek_Stingray_1

 

Stingray je vodna pipa oziroma armatura, ki estetiko – s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij in preko naravnih uporabniških vmesnikov – združuje z varčnostjo in uporabnostjo. Rok je izdelek zasnoval pod mentorstvom Lidije Pritržnik, inspiracijo zanj pa je črpal iz gibanja morskega skata, ki se s svojim telesom prilagaja raznovrstnim površinam. Stingray s ciljem učinkovite porabe vode namreč sledi gestam uporabnika v realnem času, iztekanje vode pa prilagaja tisti površini, ki jo uporabnik v določenem trenutku potrebuje. Vodni curek razprši zgolj tam, kjer je uporabnikova dlan ali predmet, npr. zobna ščetka. Senzorji heksagonalne oblike na spodnji strani pipe tako razpršijo vodni curek in hkrati služijo kot senzor bližine.

Celotna zgornja površina armature ima funkcijo interaktivnega zaslona. Ta nam prikazuje, kateri heksagonalni paneli so v določenem trenutku v uporabi, v načinu ročnega upravljanja pa se spremeni v upravljalnik nastavitev vode, kot so moč curka, temperatura. Še ena prednost je, da so za upravljanje zaslona potrebne zgolj bližinske geste, zato dotikanje izdelka sploh ni potrebno.

Rok bo z ostalimi štirimi zmagovalci natečaja prejel nagrado v višini 5.000 EUR. Podelitev nagrad IF se bo odvijala 16. in 17. junija 2016 v Hamburgu v Nemčiji.

 

Iskreno čestitamo!