12. 12. 2017

Razstava študentov smeri Grafika

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Svet za umetnost UL

vabita na odprtje razstave študentk in študentov smeri Grafika,

ki bo v torek, 19. decembra 2017, ob 13.30

v Balkonski dvorani Galerije UL, Kongresni trg 12.

Z razstavo smeri Grafika (Oddelek za slikarstvo) zaključujemo niz predstavitev del študentk in študentov posameznih oddelkov in smeri na UL ALUO v okviru Sveta za umetnost.

Slavnostno odprtje bosta popestrili dve glasbeni točki (A. Tuchowski – Te Lucis Ante Terminum; V. Semionov – Prophetic dream), ki ju bo na harmoniki odigral študent Akademije za glasbo (UL AG) Daniel Šimek.

 

Mentor o razstavi

UL ALUO se po letu 2013 že drugič predstavlja s študentskimi grafičnimi deli v 2. nadstropju rektorata Univerze v Ljubljani, tokrat z najnovejšo produkcijo.

Predstavljeni grafični listi nas pritegnejo, ker v mnogih pogledih spoštljivo nadaljujejo bogato izkušnjo šole in njenih prvih profesorjev grafike: Jakca, Debenjaka, Pogačnika, Borčiča … in slikarstva: Preglja, Stupice … Ponovno se spominjamo sijajnega grafika Johnnyja Friedlaenderja, na mlade študente naše Akademije, ki so pridobivali znanja v njegovem ateljeju v Parizu. Grafične in slikarske izkušnje prof. Janeza Bernika in tako imenovane Ljubljanske grafične šole so dragocene tudi za današnjo generacijo.

Pri vsej svobodi likovnega izražanja je prisotna močna zavest, da je znanje, doživetje in prepoznavanje zgodovinskih obdobij nujna kvaliteta izobraževanja. Pri tem delu je slikarsko znanje in kvalitetna risba ključna. Razstavljene grafike predstavljajo širok interes naših študentov. Picassove Gospodične iz Avignona so zahtevne in navdušujoče, beneški pejsaži, portreti in drugi motivi so kakovostni grafični listi, ki dokazujejo zahtevnost in specifičnost grafičnega izraza.

Originalna grafika ni reprodukcija slike, kot tudi ni original vsakršna grafična reprodukcija, narejena z različnimi tiskarskimi tehnologijami. Vendar tudi sama grafična tehnika še ne zagotavlja originala, kar je pogosto prepoznano pri uporabi sitotiska. Naši študenti se zavedajo, da je delo na grafični matrici zahtevno, kreativno ustvarjanje pa je najpomembnejše. Tovrstni in značilni ročni likovni izraz posameznega avtorja osebnostno označuje in razlikuje, zato bi bilo to karakteristično vrednost nesmiselno nadomestiti z drugimi računalniškimi skeniranji in kolažiranji. To vedo tudi naši študenti.

Prof. Branko Suhy

 

Avtorji

Eva Novak, Petja Novak, Andrej Praznik, Laura Kumprej, Eva Šuster, Anita Indihar Dimic, Natalija Juhart, Peter Stegu, Sara Štorgel, Maria Karnar Lemesheva, Janez Albert Novak, Betina Habjanič, Zala Božič, Ana Pečnik.

 

FB dogodek

 

Razstava bo odprta do 31. januarja 2018, ogled je vsak delovnik med 16.00 in 19.00. Za dodatne termine kontaktirajte kabinet@uni-lj.si

 

Vljudno vabljeni!

 

Deli na naslovnici: Andrej Praznik, Neko mesto nekje, 2017, suha igla, 500 × 650 / 700 × 1000 mm, mentor: prof. Branko Suhy (levo); Natalija Juhart, Markovi vzdihljaji, 2017, barvna jedkanica in akvatinta, 500 × 650 / 700 × 1000 mm, mentor: prof. Branko Suhy (desno); oblikovanje: Marin Mestrovic