14. 4. 2017

Razstava diplomantke ALUO na Fakulteti za strojništvo

Vabljeni na odprtje razstave LokoMotivi diplomantke UL ALUO Polone Filiplič

v okviru tematskega dogodka ŽELEZNICE NA SLOVENSKEM,

ki ga organizirajo Fakulteta za strojništvo (UL FS), Alumni FS in Slovenske železnice.

V četrtek, 20. aprila 2017, ob 17.00

na Fakulteti za strojništvo, Aškerčeva 6, Ljubljana.

 

Program dogodka

  • predavanje ravnatelja Železniškega muzeja Mladena Bogiča o razvoju železnic skozi zgodovino (predavalnica III/4);
  • odprtje razstave Polone Filiplič LokoMotivi (avla UL FS).

 

O razstavi LokoMotivi

Razstava LokoMotivi je nastala na podlagi diplomskega dela Polone Filiplič na smeri Ilustracija UL ALUO. Prikazuje izbor tehnično prelomnih, zgodovinsko pomembnih in likovno zanimivih lokomotiv od začetka javne železnice do danes. Na ogled bodo tehnične ilustracije lokomotiv iz preteklih obdobij in časovnica razvoja vozil.

Tehnične ilustracije lokomotiv so nastale v tehniki gvaš na papirju pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik. Prikazujejo obstoječe, v pomanjšanem merilu, nenačete in nerjaveče podobe zapuščenih vozil ter obujajo tudi nekatera vozila, ki niso več ohranjena.

Časovnica, ki je nastala pod mentorstvom izr. prof. Boštjana Botasa Kende, pa je oblikovana kot ikoničen zemljevid londonske podzemne železnice. Poleg letnic izdelave vozil prikazuje tudi lokacijo ter obdobje uporabe, kar gledalcu omogoči boljšo predstavo o tem, kakšne lokomotive so se v določenem časovnem obdobju vozile po domačih in tujih progah. Rdečo nit, pravzaprav linijo, predstavlja razvoj na območju sedanje Slovenije, saj je ta izbor vozil prilagojen postavitvi v Železniškem muzeju v Ljubljani.

 

Razstava bo na ogled do 19. maja 2017.

 

Oblikovanje vizualije: Neža Penca