19. 12. 2016

Odprtje razstave projekta Migracije

16. decembra 2016 je na Trgu francoske revolucije v Ljubljani potekalo odprtje zaključne razstave projekta Migracije, v okviru katerega so podiplomski študenti grafičnega oblikovanja UL ALUO obravnavali vlogo grafičnega oblikovalca v kontekstu trenutnih družbenih migracij.

Dela pri projektu sodelujočih študentov so na razstavi predstavljena v obliki papirnatih ladjic in letal, ki lahko potujejo od rok do rok vsakega mimoidočega. Na odprtju so o projektu spregovorili dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda, direktor Francoskega Inštituta Jean-Luc Goester, predstavnik Goethe-Institut Ljubljana Urban Šrimpf, eden od koordinatorjev projekta izr. prof. Domen Fras in asist. raz. Pika Novak.

Prvi je prisotne pozdravil dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda. Najprej se je zahvalil vsem, ki so s svojim sodelovanjem prispevali k uspešni izpeljavi projekta, in Mestni občini Ljubljana, ki je ponudila prostor za razstavo. O razstavi je nato dejal, da je namenoma zamišljena na način, da bo lahko “migrirala”, s tem pa dodatno ponazarja dejstvo, da so migracije del našega vsakdana in naša prihodnost, pred katero si ne smemo zatiskati oči.

Tudi direktor Francoskega Inštituta Jean-Luc Goester se je v svojem govoru zahvalil vsem sodelujočim, ki so s projektom uspešno, ter brez pretiravanja in agresivnosti, nakazali pomembnost aktualne migracijske krize. To delo je po njegovem mnenju spodbudilo odprtost, medsebojno pomoč in mednarodno solidarnost, s tem pa prinaša tudi več sočutja in bratstva.

Naslednji je spregovoril predstavnik Goethe-Institut Ljubljana Urban Šrimpf. Dejal je, da se Goethe-Institut čuti še posebej zavezan tematiki projekta, saj je Nemčija v 20. stoletju na novo nastala prav na osnovi migracij in imigracij. Posebej je pohvalil študente, ki so se zavzeto ukvarjali z eno bolj perečih tem globalnega vsakdana, s čemer so pripomogli k refleksiji pojma migracije, posledično pa k razbijanju populističnih, nacionalističnih, rasističnih diskurzov.

Za konec sta izr. prof. Domen Fras, eden od koordinatorjev projekta, in asist. raz. Pika Novak, povedala še nekaj besed o pedagoškem procesu v okviru projekta. Fras ga je opredelil kot malo stresen in nedoločen način študija, ki študentom ni prinesel ocen, dal pa jim je pomembno in redko izkušnjo. Z njo so na izkustveni poti postati odgovorni akterji v družbi, s tem pa za svoje delo v prihodnje nosijo posebno poslanstvo: “Sprašujte se, dvomite in sprejemajte.”

 

Razstava je na ogled do 23. decembra 2016.

Več fotografij z odprtja je na voljo tukaj, predstavitve del sodelujočih študentov pa si lahko ogledate tukaj.

migracije-vabilo-email-500x360

***

Projekt Migracije je UL ALUO izpeljala v sodelovanju s Francoskim inštitutom Ljubljana, Goethe-Institut Ljubljana in s pomočjo Francosko-nemškega kulturnega sklada. Vključeval je dve delavnici za podiplomske študente smeri Grafično oblikovanje na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij ALUO. Mentorja delavnic pa sta bila francoski tipograf Sébastien Morlighem, profesor na šoli École Supérieure d’Art & de Design d’Amiens iz Amiensa, in nemški oblikovalec Severin Wucher, profesor na Hochscule Anhalt, Fachbereich Design Dessau, koordinatorja pa izr. prof. Domen Fras in Primož Fijavž.

 

Foto: Miha Benedičič