Študentka unikatnega oblikovanja finalistka Stanislav Libenský Glass Award 2016

Kristina Drnovšek, študentka smeri Unikatno oblikovanje / steklo na UL ALUO, je bila s svojim diplomskim delom Lahkotnost bivanja v steklenih čevljih uvrščena med finaliste enega največjih mednarodnih natečajev s področja oblikovanja v steklu, Stanislav Libensky Glass Award 2016 na Češkem.

Stanislav Libenský Award je edini mednarodni natečaj s področja umetnosti in oblikovanja v steklu, namenjen izključno mladim diplomantom tovrstnih univerzitetnih študijskih programov. Poimenovan je po legendarnem umetniku in profesorju Stanislavu Libenskem, ki je zaznamoval svetovno umetnost in izobraževanje oblikovanja v steklu od druge polovice 20. stoletja naprej. Vsakoletnega natečaja so se od njegovega začetka leta 2009 do danes udeležili diplomanti že več kot 40 svetovnih univerz.

Kristina Drnovšek se tako uvršča med najboljše mlade oblikovalce, ki letos zaključujejo študij na univerzitetnih programih oblikovanja stekla po svetu. Njeno diplomsko delo Lahkotnost bivanja v steklenih čevljih, ki je v študijskem letu 2015/2016 nastalo pod mentorstvom prof. mag. Tanje Pak, sestavljata dva različna para steklenih čevljev. Prvi par je del umetniške prostorske postavitve, pri drugem paru pa gre za nosljive usnjene čevlje s stekleno peto.

 

Kristina Drnovsek_The lightness of being in glass shoes_2016_Academy of fine art and design, Ljubljana, Slovenia_photo Neza Oblak_1 Kristina Drnovsek_The lightness of being in glass shoes_2016_Academy of fine art and design, Ljubljana, Slovenia_photo_Neza Oblak_3

 

Delo bo skupaj z deli ostalih finalistov od 15. septembra do 14. novembra 2016 na ogled v praški galeriji DOX Centre for Contemporary Arts. Razglasitev nagrajencev Stanislav Libensky Glass Award 2016 pa bo na svečani otvoritvi razstave 14. septembra 2016.

Kristini iskreno čestitamo! Z njeno uvrstitvijo je smer Unikatno oblikovanje UL ALUO že tretje leto zapored prepoznana na tem natečaju, torej v svetovnem merilu. Prepoznavnost in uspešnost študentov smeri pa že več let raste tudi z uveljavljanjem na drugih velikih mednarodnih razstavah stekla, kot so E-merge Bullseye v ZDA, European Glass Context na Danskem in Zwiesel International Glass Award v Nemčiji.

 

Foto: Kristina Drnovšek, Lahkotnost bivanja v steklenih čevljih, 2016; avtorica: Neža Oblak