Jaša Vrabec, Žiga Vraničar, Rok Klemenčič: Kako zasnovati v državljana usmerjen sodni sistem?

UL ALUO vabi na dogodek 7. sezone ALUO uho, predavanje Jaše Vrabca (Vrhovno sodišče Republike Slovenije), Žige Vraničarja (Renderspace) in Roka Klemenčiča (Renderspace) z naslovom Kako zasnovati v državljana usmerjen sodni sistem?

V petek, 27. novembra 2020, ob 13.00, preko spleta.

Gostje nam bodo predstavili mednarodno nagrajen projekt (UX Design Awards 2019, Brumen 2019) prenove uporabniške izkušnje slovenskega sodnega sistema. Pri projektu Postopkovna pravičnost so sodniki, sodno osebje in izvajalci skupaj pripravili gradiva, ki želijo v uporabniku prijaznem jeziku ponuditi razumljive razlage o delovanju sodstva, poteku najpogostejših sodnih postopkov in o vlogah na sodišču. Projekt je del širšega projekta Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.

Mag. Jaša Vrabec je vodja Službe za razvoj sodne uprave na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije in vodja projekta Postopkovna pravičnost.

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral z nalogo Design in pravno varstvo, nato je v Londonu magistriral iz prava intelektualne lastnine in se ukvarjal z znamkami, ugledom in javnim interesom. Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani pa je zaključil tudi magisterij iz komunikologije na temo zaupanja v sodstvo. Veliko sodeluje s Svetom Evrope, kjer je predsednik komisije za evalvacijo sodnih sistemov, tako da ima dober vpogled v aktivnosti 47 držav članic na področju približevanja sodstva uporabnikom.

Pridobljena znanja uresničuje v projektu sodstva Postopkovna pravičnost, katerega želja je zgraditi novo, drugačno podobo sodišč. Sojenje mora predstavljati javno storitev, ki nudi podporo posamezniku in zadovoljuje potrebo po pravičnem, nepristranskem, neodvisnem in učinkovitem sojenju, omogoča dvosmerno komuniciranje, ki stranki omogoča biti slišana, posamezniku zagotavlja občutek varnosti in poznavanja sistema ter mu potrjuje, da ga država spoštuje in ima do njega človeški odnos.

Mag. Žiga Vraničar je vodja strateškega razvoja v digitalni agenciji Renderspace. Posveča se razumevanju kompleksnega vesolja medsebojne povezanosti med uporabniki in potrebami podjetij in organizacij, kar ga je vodilo v delo na raznolikih projektih s področij strateškega marketinga, komuniciranja, raziskav, uporabniške izkušnje in storitvenega oblikovanja za domače in mednarodne naročnike.

Rok Klemenčič je umetniški vodja in vodja oblikovalske skupine v digitalni agenciji Renderspace. Je alumen Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Predstavil nam bo izboljševanje in približevanje storitev sodišč uporabnikom s pomočjo principov storitvenega oblikovanja.

Kaj je ALUO uho?

UL ALUO na vseh svojih oddelkih redno prireja obštudijske dejavnosti na najrazličnejših področjih, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja. Namenjamo jih svojim študentkam in študentom pa tudi širši publiki. Vse dogodke v tem okviru, na katerih se z različnimi vidiki naših delovnih področij ukvarjamo predvsem govorno in zvočno, torej slišno, smo se odločili združiti pod skupnim imenom – ALUO uho.