Tečaj risanja – slikarstvo

Pripravljalni tečaj risanja za vpis v študijski program Slikarstvo bo potekal ob petkih, od 16.00 do 19.00, v prostorih UL ALUO Oddelka za slikarstvo, Erjavčeva cesta 23, Ljubljana. Pričel se bo v petek, 23. februarja 2018.

 

VSEBINE

  • Uvodno predavanje iz likovne teorije (prof. dr. Jožef Muhovič).
  • Seznanitev s klasičnimi risarskimi tehnikami (svinčnik, oglje) in praktičnimi metodami za pomoč pri gradnji risarskega prostora (viziranje).
  • Seznanitev z logično strukturo metode risarskega procesa po modelu: od opazovanja, preko skice do prostorsko in kompozicijsko celovite risbe (načini opazovanja, funkcija skice, obravnava risbe kot kompozicijske celote).
  • Obravnava sintaktičnih principov gradnje likovnega prostora pri risanju tihožitja, portreta in figure v prostoru (obravnava prostorskih ključev kot so zakonitosti perspektive, principi usklajevanja razmerij in prostorskih planov, principa modelacije in senčenja).
  • Morfološki principi obravnavanja glave in figure kot prostorskih objektov, s poudarkom na karakternih značilnostih.
  • Sintaktični principi likovne kompozicije (format in njegove značilnosti, umestitev oblike v format – kadriranje, razmeščanje oblik v formatu).
  • Osnove likovnega izražanja (oblika in izraz).
  • Analiza možnosti lastnega likovnega izraza.

 

PODATKI

 

Prijava, vpis in dodatne informacije

Od 1. februarja 2018 dalje, po e-pošti na dekanat@aluo.uni-lj.si.

 

Pričetek

Petek, 23. februar 2018, ob 16.00.

 

Trajanje

Do 8. junija 2018, 45 šolskih ur.

 

Vodja tečaja

Tečaj bo vodil habilitiran učitelj s področja slikarstva.

 

Materiali

Osnovni material udeleženci dobijo na tečaju.

 


Naši študenti o tečajih ALUO

“Prej sem hodil na gimnazijo. Doma sem velikokrat razmišljal, kako bi kaj narisal ali naslikal, ampak nisem imel prave podlage. Nekaj si zamisliš, pa tega ne znaš narediti. Ko prideš na tečaj, se to spremeni, dobiš prave napotke. Profesorji ti pri delu v ateljeju pomagajo, povejo, na kaj moraš paziti. Dela, ki jih narediš, pa lahko uporabiš na sprejemnih izpitih.

Imeli smo tudi predavanje profesorja Jožefa Muhoviča. On nam je razkril še malo likovne teorije, s katero se bomo kot umetniki spopadali, dobro predava. Vse skupaj je bilo res posrečeno, spoznaš šolo in ljudi. Stavba na Erjavčevi ima dušo.”

Lujo, 1. letnik slikarstva, 2016