Naši študenti o tečajih ALUO

Z letošnjimi bruckami in bruci smo se pogovarjali o tem, kakšne izkušnje so si na tečajih pridobili in zakaj bi tečaje priporočili tudi vam. K vpisu vas vabimo od 1. februarja 2017 dalje!

 

Tečaj risanja – slikarstvo:

Prej sem hodil na gimnazijo. Doma sem velikokrat razmišljal, kako bi kaj narisal ali naslikal, ampak nisem imel prave podlage. Nekaj si zamisliš, pa tega ne znaš narediti. Ko prideš na tečaj, se to spremeni, dobiš prave napotke. Profesorji ti pri delu v ateljeju pomagajo, povejo, na kaj moraš paziti. Dela, ki jih narediš, pa lahko uporabiš na sprejemnih izpitih.

Imeli smo tudi predavanje profesorja Jožefa Muhoviča. On nam je razkril še malo likovne teorije, s katero se bomo kot umetniki spopadali, dobro predava. Vse skupaj je bilo res posrečeno, spoznaš šolo in ljudi. Stavba na Erjavčevi ima dušo.

Lujo, 1. letnik slikarstva

 

Tečaj kiparstva:

Na prvo željo sem vpisala Slikarstvo, na drugo Kiparstvo. Sprejemni izpit na Slikarstvu sem opravila že eno leto prej, ko se mi ni izšlo z maturo. Ker sem tokrat vpisala tudi kiparstvo, s katerim nisem imela še nobenih izkušenj, sem se odločila za tečaj. Na tem pa so me tako navdušili, da na preizkus nadarjenosti na Slikarstvu potem sploh nisem šla.

Učil nas je naš zdajšnji profesor Matjaž Počivavšek, ki nam je zelo lepo razložil osnove klasičnega kiparstva. Imeli smo tudi profesorja Jožeta Baršija, ki uči višje letnike. Z njim smo se podali v sodobno kiparstvo. Pri praksi pa smo delali glavo, odlivanje glave v gips, patiniranje v bron…. Odlila sem svojo prvo glavo, ki jo še vedno hranim. Na tečaj sta ljubiteljsko hodili tudi dve starejši gospe, ki sta prav tako uživali.

Tajda, 1. letnik kiparstva

 

Tečaj risanja in slikanja – restavratorstvo:

Med najpomembnejše stvari, ki sem se jih naučila na tečaju, zagotovo sodi risanje živega modela, orientacija in delo na večjem formatu. Zelo mi je pomagal tudi kiparski del tečaja. Predavatelji so name naredili dober vtis, saj so nas v kratkem času veliko naučili. Zelo je bilo dobrodošlo svetovanje pri sestavljanju mape in ker so nam razložili tudi, kako potekajo preizkusi nadarjenosti, sem tam naloge lažje izvedla.

Pred tem sem se udeležila tudi drugih risarski tečajev, ki niso bili dovolj za pripravo na sprejemni izpit, saj je bil tempo počasnejši in niso pokrili vseh delov izpita. Na tem tečaju pa sem, skupaj z zelo koristnimi tehnikami in nasveti, predhodno spoznala tudi način dela na akademiji, kar mi je pomagalo, da sem se hitreje privadila na zahteve študija.

Roza, 1. letnik konserviranja in restavriranja

 

Tečaj risanja in slikanja – oblikovanje:

Tečaj ponuja vsebine tako za vpis na Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje kot za vpis na Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij. Lahko se bolj posvetiš nalogam na določeno temo ali pa več delaš na risanju modela. Profesor Milan Erič si je vzel čas za vsakega posebej in sproti komentiral naše delo. Lahko si mu prinesel tudi svoja predhodna dela, da ti je povedal, kaj je dobro, kaj bi lahko izboljšal, na čem naj gradiš mapo. 

Tečaj te pripravi tudi na dejstvo, da se študija ne da narediti z levo roko, da sta samoiniciativa in motiviranost zelo pomembni.

Tina, 1. letnik fotografije

 

Tečaj oblikovanja vizualnih komunikacij:

Na tečaju ti predstavijo naloge s sprejemnih izpitov, kot sta vizualizacija pojma ali interpretacija literarnega besedila, ter načine, kako naj se jih lotiš. Docentka Suzana Bricelj nas je velikokrat tudi izzvala, da smo svoja dela in dela ostalih tečajnikov primerjali med sabo, jih skupaj komentirali in tako dobili zelo uporabne povratne informacije.

Žiga, 1. letnik ilustracije

 

Kar pokažeš na preizkusu nadarjenosti, je sicer tvoja ideja, ampak predhodna podlaga s tečaja ti močno olajša razumevanje nalog. Ker si že bil v isti učilnici, v podobni situaciji, ti je na izpitu dosti lažje, kot če prideš prvič. Tekom tečaja smo naredili veliko, za vse svoje izdelke tudi izveš, ali so primerni za sprejemno mapo. 

Blaž, 1. letnik grafičnega oblikovanja

 

Tečaj industrijskega in unikatnega oblikovanja:

Na tečaju so nas pripravljali na inovativno in ustvarjalno reševanje nalog in problemov, kar je bilo pomembno na sprejemnih izpitih, še bolj pomembno pa je pri dejanskem študiju. To sem izkusila že v prvem semestru, ko smo se ukvarjali z glino, materialom, pri katerem moraš sam spoznati njegove prednosti in pomanjkljivosti ter se znajti tudi, ko ne gre vse po načrtu, da je projekt na koncu vendarle uspešen. 

Neža, 1. letnik unikatnega oblikovanja

 

Če te risanje veseli, te ta tečaj zagotovo prepriča, saj ti ga predstavi kot kombinacijo strasti in načina preživetja. Delali smo zelo podobne naloge kot na sprejemnem izpitu, enak princip, samo drugače postavljeno, druga kombinacija. Konec koncev 4 ure na izpitu hitro minejo in če ne veš, kaj pričakujejo, če se predolgo loviš, ti zmanjka časa.

Matevž, 1. letnik industrijskega oblikovanja

 

Pomagalo je, da smo delali konstrukcijo iz lesa, palic in žice, tako da smo se že na tečaju naučili, na kaj je treba paziti, kje lahko poči palica. Znebili smo se tudi strahu pred postavljanjem večjih konstrukcij.

Irma, 1. letnik industrijskega oblikovanja