19. 4. 2017

Znani nagrajenci natečaja za skulpturo za nagrado Piranesi

18. aprila 2017 so bili izbrani nagrajenci natečaja za pripravo osnutka/skulpture za nagrado Piranesi, ki sta ga razpisala UL ALUO in Organizacijski odbor konference Piranski dnevi arhitekture (PDA). Prvo nagrado prejme študentka Fakultete za arhitekturo (UL FA) Ajda Racman.

Na natečaj za pripravo osnutka/skulpture za nagrado Piranesi, s katero se nagrajuje najboljše arhitekturne realizacije na področju srednje Evrope, je prispelo dvanajst del. Komisija v sestavi doc. dr. Barbare Predan, oblikovalke in predavateljice na UL ALUO, doc. mag. Metoda Frlica, kiparja in predavatelja na UL ALUO, ter Špele Kuhar, arhitektke in predstavnice PDA, je za 1. nagrado izbrala predlog študentke UL FA Ajde Racman.

Za 2. nagrado je bil izbran predlog študentov UL FA Klemna Mraza, Nuše Mihalič in Mance Košir, za 3. nagrado pa predlog študentke kiparstva na UL ALUO Gianne Buršić, pod mentorstvom prof. Matjaža Počivavška.

Nagrajencem iskreno čestitamo, za sodelovanje na natečaju pa se zahvaljujemo tudi vsem ostalim udeležencem!

Vsi prispeli predlogi so od 19. do 25. aprila na ogled v prostorih Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO, Dolenjska cesta 83, II. nadstropje.

 

Utemeljitev izbire nagrajencev

Prvo nagrajena skulptura Ajde Racman izkazuje premišljeno igro odkrivanj in razkrivanj odnosa med zunanjim in notranjim prostorom. Izkazuje profesionalni pristop v dosledni izpeljavi ideje čistega geometrijskega telesa skladnih proporcev. Material je steklo, ki izhaja iz solnega kristala Piranskih solin. Peskano steklo prekinja pas prozornega stekla v katerem oko ujame napis »Piranesi 2017«, ki je decentno vgraviran na dnu nagrade.

 

Drugo nagrajeni predlog Klemna Mraza, Nuše Mihalič in Mance Košir skuša materializirati arhitektovo misel. Predlog predstavlja vektorski sistem prostora, sestavljenega iz med seboj prepletenih trikotnikov, ki nakazujejo perspektivne poglede. V predlagani materializaciji iz kovine zasnova nudi zanimive nadaljnje nadgradnje predlagane rešitve.

 

Tretje nagrajeni predlog Gianne Buršić je organska forma, katere osnova je krogla, ki se na obodu razslojuje v pasove. Predlagani material je kovina, v kateri odseva okolica, ki dopolnjuje skulpturo. Kljub nekaterim pomanjkljivostim se nagradi potencialnost za nadaljnja raziskovanja.

 

Foto: Boštjan Drinovec; Miha Benedičič