26. 11. 2018

Začenja se Marx po Marxu: Kunst-Marx

UL ALUO in Goethe-Institut Ljubljana vabita študentke in študente UL ALUO na

projekcijo filma Mladi Karl Marx in začetek projekta Marx po Marxu: Kunst-Marx.

Dogodek bo potekal v sredo, 28. novembra 2018, ob 19.00

v Prireditvenem prostoru Goethe-Instituta (Mirje 12, Ljubljana).

 

PROGRAM VEČERA

19.00: Mladi Karl Marx (v nemščini z angleškimi podnapisi).
21.00: Kritiško soočenje po filmu (Martin Hergouth, Lea Kuhar).
21.40: Diskusija, predstavitev projekta KUNST-MARX in druženje.

 

Več o projektu

V letu 2018 se obhaja 200 let rojstva Karla Marxa, 170-letnico izida Manifesta in, kar se ne poudarja dovolj, 130 let, od kar je Friedrich Engels izdal slavne Marxove Teze o Feuerbachu. Marxu so se posvetile nove biografije, ponatiskujejo se dela, pišejo se novi uvodi in interpretacije, organiziranih je bilo več nevladnih in institucionalnih projektov.

Projekt Marx po Marxu: Kunst-Marx relevantnost Marxa vzame kot privzeto in se mu posveti nekoliko drugače. Pri projektu sicer gre za spoj umetnosti in Marxa, toda ne – kot bi morda bilo pričakovati –, kako je Marx vplival na umetnost, temveč bo sam Marx motiv umetniškega ustvarjanja. Projekt poskuša odgovoriti na vprašanje: Ali sta lahko Marxova persona in njegova misel predmet umetniškega ustvarjanja? Marx in umetnost – artistically revisited. Oziroma, kako si je mogoče (ponovno) prisvojiti Marxa na umetniški način, ki presega utečene reprezentacije (obeleževanje, slavljenje).

Skovanka »Kunst-Marx« se igra z nemško besedo »Kunstmarkt«, torej s trgom umetniškim del – in misleca kapitalizma in (prostega) trga postavi, tako rekoč, prav nanj. Poleg tega ima nadnaslov (vsaj) trojni pomen: da mislimo Marxa na osnovi Marxa, a obenem Marxa (časovno) po Marxu in hkrati Marxa po letu 2018, ko se ga je obeleževalo v glavnem zaradi obletnice; in ko se je/bo slavilni prah polegel.

Kot izhodišče za ukvarjanjem z Marxom kot umetniškim motivom je Goethe-Institut s pomočjo zunanjih strokovnih sodelavcev (sociologija, filozofija) pripravil nabor citatov Marxa, ki mu bodo do aprila 2019 sledila predavanja na temo “Marx”. Hkrati z njimi bo potekal seminar pod mentorskim vodstvom: izr. prof. dr. Petre Černe Oven, doc. dr. Barbare Predan in prof. Alena Ožbolta.

Projekt se bo zaključil z razstavo študentskih del oz. projektov, ki bo trajala od maja do julija 2019.

 

Časovnica projekta

26. 11. 2018–27. 1. 2019
Razpis na temo “Marx”

28. 11., 19.00
Film: Mladi Karl Marx, kritiški intervenciji in predstavitev projekta (Prireditveni prostor, Goethe-Institut Ljubljana, Mirje 12)

Januar–april 2019
Predavanja in seminar na temo “Marx” (ALUO, Goethe-Institut Ljubljana)

Maj–junij 2019
Razstava študentskih del, projektov

 

Za več informacij se obrnite na sledeč e-naslov: urban.srimpf@goethe.de

 

 

 

Oblikovanje naslovnice: Damjan Ilić (Grupa Ee)