21. 9. 2016

Skulptura študenta kiparstva v središču Ljubljane

Na križišču Slovenske in Zoisove ceste v Ljubljani so v petek, 16. septembra 2016, postavili skulpturo “Postaja BicikeLJ št. 0”. Gre za umetniško delo Tina Švaglja, študenta magistrskega študija kiparstva na UL ALUO.

Tin Švagelj je zmagovalec umetniškega natečaja, katerega namen je bila promocija trajnostne mobilnosti z uporabo odsluženih koles Bicikelj. Pobudo za natečaj sta dala podjetje Europlakat in Mestna občina Ljubljana, ki skrbita za ljubljanska mestna kolesa. Zmagovalno delo, ki je nastalo pod mentorstvom prof. Alena Ožbolta, je postavljeno na ogled ob postaji sistema Bicikelj na Zoisovi cesti nasproti Francoskega veleposlaništva.

Tin je v svojem umetniškem delu trajnostno mobilnost združil z nazivom Zelena prestolnica Evrope, s katerim se Ljubljana ponaša v letu 2016. Iz odsluženih koles Bicikelj je oblikoval drevo, ob katerega je prislonjeno kolo. Odslužena kolesa tako v obliki drevesa s krošnjo nudijo zavetje svojim naslednikom, ki so šele začela svojo pot med postajami Bicikelj. Postavitev skulpture sodi med aktivnosti, ki jih je MOL ta mesec organiziral v sklopu Evropskega tedna mobilnosti.

»To ni prva in niti zadnja postaja. Je postaja, ki združuje naravno in mestno. Je simbol narave znotraj mesta. Mesta danes tvorijo naravno obliko sobivanja. Od vsakega mesta pa je odvisno, kako zeleno je. Naše drevo je simbol zelene mobilnosti. Je poklon odsluženim kolesom in hkrati spodbuda kolesarjem, da s poganjanjem pedal pripomorejo, da bomo v Ljubljani še naprej dihali čist zrak,« je o Postaji BicikeLJ št. 0 povedal Tin.

 

Foto: Europlakat