18. 2. 2015

Umetnost povzročanja motenj

Vabljeni na seminar, ki napoveduje razkritje in tudi odpravo napetosti med umetnostjo, družbenim mreženjem, političnim aktivizmom in poslovno logiko s pomočjo omrežja mnogovrstnih, porazdeljenih praks, ki povzročajo motnje.

V zadnjem desetletju se je kritični okvir umetnosti in hektivizma odmaknil od razvijanja opozicijskih strategij in se lotil »umetnosti povzročanja motenj« (art of disruption). S prepoznavanjem porajajočih se protislovij v trenutnem ekonomskem in političnem okviru informacijske tehnologije seminar predstavlja status aktivističnih in hekerskih praks, pa tudi praks umetnikov, ki se ukvarjajo s križanjem omrežnega udejstvovanja, politične kritike in motečih poslovnih novosti. Seminar zavzame zgodovinsko perspektivo, kar se tiče pojma družbenega mreženja, s tem ko vzpostavlja povezavo med motečimi praksami omrežne umetnosti in hekanja v Kaliforniji in Evropi. Poleg tega se pojem povzročanja motenj navezuje tudi na nedavno razpravo o geopolitičnem nadzoru, ki je sledila razkritjem Edwarda Snowdna, saj raziskuje kritične prakse in nove strategije oporekanja, ki izhajajo znotraj zaprtih sistemov.

Seminar, ki se opira na delo Tatiane Bazzichelli z naslovom Omrežne motnje: Vnovičen razmislek o opozicijah v umetnosti, hektivizmu in poslovnih plateh družbenega mreženja (Networked Disruption: Rethinking Oppositions in Art, Hacktivism and the Business of Social Networking, 2013), napoveduje razkritje in tudi odpravo napetosti med umetnostjo, družbenim mreženjem, političnim aktivizmom in poslovno logiko s pomočjo omrežja mnogovrstnih, porazdeljenih praks, ki povzročajo motnje. Vzporedno s skupinsko razstavo, ki bo potekala v Galeriji Škuc, seminar razvija tematiko Omrežnih motenj skozi pet razprav in predstavitev, ki bodo potekale dva dni, sledila pa jim bo skupinska okrogla miza.

Med sodelujočimi bodo Vittore Baroni (IT), Tatiana Bazzichelli (IT/DE), Luther Blissett (IT), Loretta Borrelli (IT), Bani Brusadin (ŠP), Florian Cramer (DE/NL), Vuk Ćosić (SI), Baruch Gottlieb (CA/DE), Ida Hiršenfelder (SI), Janez Janša (SI), John Law (ZDA) in Annie Machon (VB).

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

KDAJ: 11. in 12. marec 2015

KJE: Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

PRIJAVA: Pošljite ime in priimek ter e-mail naslov do 10. marca 2015 na: sonjagrdina@gmail.com

PODROČJE: Oblikovanje vizualnih komunikacij, Industrijsko in unikatno oblikovanje, Slikarstvo, Kiparstvo