19. 4. 2017

Umetnine pod drobnogledom – razstava Oddelka za restavratorstvo

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Oddelka za restavratorstvo UL ALUO

Umetnine pod drobnogledom – reševanje modernih in sodobnih umetnin,

ki bo v torek, 25. aprila 2017, ob 15.00

v Steklenem atriju Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana.

Na odprtju bo prisotne najprej pozdravila Jerneja Batič, podsekretarka Oddelka za kulturo MOL.

O razstavi bo nato spregovorila vodja projekta izr. prof. mag. Tamara Trček Pečak, o pomenu reševanja modernih in sodobnih umetnin pa vodja Oddelka za konserviranje-restavriranje MG+MSUM Nada Madžarac.

Martina Lesar Kikelj, predsednica Društva restavratorjev Slovenije (DRS), bo za konec povedala še nekaj besed o letošnji jubilejni 10. Konservatorsko-restavratorski transverzali, ki se začenja prav s to razstavo.

 

O razstavi

Umetnine pod drobnogledom predstavljajo nadaljevanje projektov Oddelka za restavratorstvo UL ALUO v sodelovanju z drugimi ustanovami, predvsem Moderno galerijo v Ljubljani. Izpostavljene bodo raziskave na delih pomembnih slovenskih avtorjev moderne in sodobne umetnosti, kot so: Marij Pregelj, Emerik Bernard, Milena Usenik, Gustav Gnamuš, Andraž Šalamun in Maksim Sedej, ter etični vidiki reševanja njihovih umetnin.

Pri reševanju novejših umetnin je odločilna želja umetnika, zato konservatorji-restavratorji poleg študija literature, izvedbe naravoslovnih preiskav in izdelave tehnoloških študij vedno pripravijo tudi anketni vprašalnik ter obiščejo umetnika. Ker so avtorji in njihove namere pri ustvarjanju različni, morajo biti različne tudi rešitve konservatorjev-restavratorjev. Zato rezultati tovrstnih analiz odločilno vplivajo na izbiro načina reševanja umetnin sedaj in v prihodnosti.

Etika reševanja umetnin tako postaja najodločilnejši kriterij pri konservatorsko-restavratorskih posegih, ki pa še vedno ni dovolj poznan. Namen razstave je povabiti domačo in tujo javnost k razmisleku o pomenu razmišljanj in želja posameznih avtorjev ob hranjenju, vzdrževanju in reševanju njegovih umetnin.

 

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 8. maja. Na ta dan bo ob 17.00 potekalo tudi javno vodstvo.

Z odprtjem Umetnin pod drobnogledom se začenja letošnja 10. Konservatorsko-restavratorska transverzala, ki bo na različnih lokacijah po Sloveniji potekala od 25. aprila do 9. junija 2017. Koledar vseh dogodkov v sklopu 10. Transverzale najdete v priponki spodaj.