20. 11. 2017

O svetlobi s Katerino Mirović in Tomažem Novljanom

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vas vljudno vabi na

predstavitev festivala Svetlobna gverila in predavanje dr. Tomaža Novljana,

ki bosta potekala ta petek, 24. novembra 2017, ob 10.00

na UL ALUO, Erjavčeva 23, predavalnica 7.

Na povabilo Oddelka za kiparstvo UL ALUO nas bosta obiskala Katerina Mirović, kuratorka festivala Svetlobna gverila, in doc. dr. Tomaž Novljan, predavatelj na Fakulteti za arhitekturo (UL FA).

 

O predavanju

Tomaž Novljan: SVETLOBA JE »GRADBENI MATERIAL«

Svetloba je del nas in našega vsakdanjika. Zato jo pogosto smatramo za samoumevno, saj nas na različne načine spremlja od rojstva dalje. Svetloba je tisto, kar nam omogoča, da vidimo, vid pa je naše najpomembnejše čutilo. Hkrati nam omogoča, da vzpostavimo tisti prvi stik z okolico. Svetloba nam pripoveduje zgodbo o prostoru, v katerem smo, lahko pa z njeno pomočjo ustvarjamo nove arhitekturne prostore. Svetlobe je včasih preveč, včasih premalo; včasih nas »boža«, včasih nam zaslepi pogled. Pomembna je tudi senca, saj skupaj s svetlobo gradi arhitekturni prostor. Z dobrim oblikovanjem svetlobe lahko nek ambient izboljšamo, s slabim oblikovanjem pa ga lahko tudi pokvarimo. Svetloba je gradnik arhitekture.

Tomaž Novljan leta 1987 diplomira na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1990 se odzove vabilu s Fakultete za arhitekturo in sprejme mesto asistenta in strokovnega sodelavca pri prof. Sergeju Pavlinu. V tem času opravi tudi magisterij z naslovom Slepa fasada kot likovni in gradbeno konstrukcijski element mestnega prostora (1993) in doktorat z naslovom Fraktalno v arhitekturi – struktura, tekstura in barva (2000). Leta 2003 pridobi naziv docent za področje arhitekture in oblikovanja. Ukvarja se z raziskovanjem ter strokovnim in pedagoškim delom na področju svetlobe, barve ter humanizacije arhitekturnih ambientov v agresivnih okoljih. V okviru Fakultete za arhitekturo vodi predmete Barva v arhitekturi, Svetloba v arhitekturi, Predstavitvene tehnike 1, Projektiranje 5 ter Arhitekturne delavnice. Deluje tudi kot konzultant za področje svetlobe in barve. S svojimi prispevki sodeluje na domačih in mednarodnih strokovnih posvetovanjih ter domačih in mednarodnih raziskovalnih nalogah. Od leta 2006 dalje v okviru programa SOCRATES vsako leto sodeluje kot gostujoči predavatelj/mentor na UPC Escola Tecnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Skupaj s podjetjem Osvetljevalna optika sodeluje pri projektu osvetlitve cerkve Sagrada Familia v Barceloni.

 

 

Foto: vir