27. 9. 2018

Študentska forma viva – nova kipa in projekt

UL ALUO in Študentski dom Ljubljana vabita na

predstavitev dveh novih kipov Študentske forma vive v Rožni Dolini,

avtoric Doroteje Erhatič in Maje Bojanić,

ter ŠIPK projekta, v okviru katerega sta kipa nastala.

V četrtek, 4. oktobra 2018, ob 18.00

na travniku pri bloku številka 5 študentskega naselja v Rožni dolini.

Natanko 47 let od prvega študentskega kiparskega simpozija v Rožni dolini v Ljubljani, od 16. junija do 15. septembra 2018, smo v okviru razpisa Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) izvedli projekt oživljanja študentske forme vive v Ljubljani. V projektni skupini je poleg mentorja in strokovnih sodelavcev sodelovalo osem študentov različnih študijskih smeri Univerze v Ljubljani, ki so vsak na svoj način pripomogli k oživljanju študentske forme vive.

Študent umetnostne zgodovine UL FF Matic Ferlan je uspel sestaviti zaokrožen vpogled v dogajanje na kiparskih simpozijih v 1970-ih v Rožni dolini in pri tem zbrati dragocene podatke o avtorjih in njihovih delih. Študentki konserviranja-restavriranja likovnih del UL ALUO Lara Skukan in Ana Sterle sta naredili obsežen popis stanja ohranjenosti in ogroženosti kipov form viv v Rožni Dolini in v Tacnu z ustrezno fotografsko in grafično dokumentacijo in nato izvedli čiščenje dveh kipov v študentskem naselju. Na osnovi popisa stanja in poskusnega čiščenja sta izdelali program konserviranja-restavriranja in rednega vzdrževanja kipov kot koristno vodilo in priporočilo za skrbnike forme vive.

Študentska forma viva je doživela oživitev tudi pri bloku številka 5 s postavitvijo dveh novih kipov študentk kiparstva UL ALUO Maje Bojanić z naslovom “Ostanek” in Doroteje Erhatič z naslovom “Koliko embalaže potrebuješ, da narediš skulpturo?”. Z namenom, da tudi predšolske otroke seznanimo z likovnimi deli na prostem v njihovi okolici, smo v okviru projekta organizirali kiparski delavnici za otroke iz okoliških vrtcev. Na delavnicah so otroci pod vodstvom študentk predšolske vzgoje UL PeF Karin Gogala in Anite Perko najprej skozi privlačno škratjo pot spoznavali raznolike kipe v parku in nato po navdihu sprehoda na papirju in v glini ustvarjali svoje kiparske umetnine, ki so jih potem postavili na prostem kot malo otroško formo vivo.

Za boljšo prepoznavnost študentske forme vive smo si zamislili tudi informativne table. Glavni podatki o formi vivi bodo predvidoma postavljeni na oblikovno privlačnih informativnih tablah na več vstopnih točkah v študentsko naselje, ki jih je zasnovala študentka grafičnega oblikovanja UL ALUO Sara Bezovšek.

Blaž Šeme

 

Glavna partnerja pri projektu: UL ALUO in Študentski dom Ljubljana
Sodelujoče članice UL: UL ALUO, Filozofska fakulteta (UL FF), Pedagoška fakulteta (UL PeF)
Pedagoški mentor: doc. dr. Blaž Šeme (UL ALUO)
Strokovni sodelavec: Uroš Stibilj (Študentski dom Ljubljana)

 

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.