30. 1. 2015

Študenti kiparstva razstavljajo na Univerzi v Ljubljani

V Balkonski dvorani Univerze v Ljubljani so v sklopu kiparske razstave svoja dela na ogled postavili študentki in študent kiparstva Tia Avsec, Neža Knez in Tomislav Blažević. Kulturni program ob odprtju razstave pa sta popestrila študenta dramske igre AGRFT Iztok Drabik Jug in Gregor Prah.

Razstavo je odprl rektor prof. dr. Ivan Svetlik, ki je ob tem povedal, da mu je v veselje, da po nedavni dvodimenzionalni predstavitvi del študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) na slikarski razstavi, zdaj s razstavljenimi kipi vstopamo še v tretjo dimenzijo. Dekan ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda pa se je zahvalil za priložnost, da lahko študenti pokažejo, kaj ustvarjajo v času študija, in si želi, da bi se na tak način predstavili vsi oddelki Akademije. Dodal je še, da se za prihodnost umetnosti na ALUO ni bati, kljub težkim razmeram in pogojem, v katerih Akademija deluje. Študenti so namreč na nedavni semestrski razstavi, kjer razstavljajo dela, ki so jih končali v minulem semestru oz so še v nastajanju, pokazali zelo kakovostna dela in predanost svojemu študiju.

Več o samem študiju kiparstva na ALUO pa je povedal predstojnik Oddelka za kiparstvo ALUO izr. prof. Alen Ožbolt. Dejal je, da je cilj študija študentom ponuditi čim širše in raznolike idejne, konceptualne, teoretične in dejanske praktične izkušnje ter različne materialno-tehnične temelje in tehnološke možnosti. Kip in kiparstvo moramo po njegovih besedah razumeti kot široko in odprto polje, področje brez idejnih omejitev ali omejitev pri pristopu, oblikovanju in izbiri materiala. »Razstava je izbran prikaz različnosti pristopov in praks, ki jih spodbujamo na študiju Kiparstva. Žal v galeriji ne moremo celovito predstaviti kompleksnega in zahtevnega procesa študija, saj akademijski ateljeji niso nikoli zaprti prostori, ampak jih neprestano odpiramo in spremljamo ter kritično premišljujemo zunanje – kulturno, umetnostno, družbeno, socialno, politično … – dogajanje. Atelje je delovni in študijski prostor in tudi laboratorij za eksperimentiranje in preizkušanje različnih idej, vzpostavljanje analitičnih pogledov in kritičnih refleksij ter razvijanje novih oblik in možnosti sodobnega kiparstva. In prav delček tega želimo s to razstavo pokazati širši javnosti.«

Dela bodo na ogled do 27. marca 2015 med 9. in 17. uro. Vljudno vabljeni!