26. 5. 2017

Študenti restavratorstva obnovili poslikavo Maksima Sedeja

25. maja 2017 se je na Srednji frizerski šoli Ljubljana odvila predstavitev stenske slike Mladina se vključuje v proizvodnjo, na kateri so študenti Oddelka za restavratorstvo UL ALUO v tem študijskem letu izvedli konservatorsko-restavratorski poseg.

Leta 1949 sta Maksim Sedej in sodelavka Dana Pajnič v takrat novoustanovljeni Industrijski kovinarski šoli Litostroj po naročilu podjetja Litostroj naslikala dve socrealistični stenski sliki z naslovom Mladina se vključuje v proizvodnjo. Ker v tej stavbi danes domujeta dve šoli, prvo sliko najdemo v prostorih Srednje frizerske šole Ljubljana, drugo pa v prostorih Srednje šole tehniških strok Šiška.

Na povabilo Srednje frizerske šole so v zimskem semestru letošnjega študijskega leta študenti 2. stopnje Oddelka za restavratorstvo UL ALUO izvedli celosten konservatorsko-restavratorski poseg na prvi sliki. Pričujoči majski dogodek je bil namenjen predstavitvi zaključenega projekta.

V uvodu sta prisotne pozdravila ravnateljica Srednje frizerske šole Saša Hiti in dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda. Umetnostnozgodovinski okvir nastanka poslikave, avtorja dela in njune sodobnike je nato predstavila izr. prof. dr. Nadja Zgonik, nekaj besed o poteku konservatorsko-restavratorskem posega pa je povedal mentor doc. dr. Blaž Šeme.

Za konec smo si z ravnateljico Srednje šole tehniških strok Šiška Darinko Martinčič Zalokar ogledali še drugo, nerestavrirano poslikavo, za katero bodo naši študenti restavratorstva predvidoma poskrbeli v naslednjem študjskem letu.

Dogodka se je udeležila tudi strokovnjakinja za Maksima Sedeja in kustosinja Moderne galerije v Ljubljani Breda Ilich-Klančnik.

 

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate tukaj.