23. 11. 2015

Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bomo v četrtek, 26. novembra 2015, ob 19.00 otvoritev pregledne razstave Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije, ki predstavlja prvi obširni pregled še danes aktualnih del tega pomembnega slovenskega oblikovalca, arhitekta in zaslužnega profesorja UL ALUO.

Razstava, ki bo v MAO na ogled do 3. aprila 2016, bo izpostavila sistemsko razmišljanje Saše J. Mächtiga, ki je vodilo tako do njegovih neskončnih modularnih struktur, jasno izdelanih metodologij dela in raziskovanja, kot do strategij oblikovalskih politik. Ob najbolj znanem delu kiosku K67, ki je bil leta 1970 sprejet v zbirko newyorškega muzeja za sodobno umetnost (MoMA), bodo prestavljeni tudi drugi izdelki, ki še danes zaznamujejo vsakdanjik slovenskih in drugih evropskih mest. Razstava bo izpostavila tudi njihovo aktualnost v današnjem času in oblikovanju. Kustosinji razstave sta Maja Vardjan in Špela Šubic, strokovna sodelavka pa Barbara Predan.

Saša J. Mächtig (r. 1941), oblikovalec, arhitekt, profesor, strateg in promotor, sodi med vidnejše slovenske ustvarjalce na področju industrijskega oblikovanja. Leta 1984 je bil eden od ustanoviteljev oblikovalskega študija na UL ALUO. Danes zaslužni profesor je predaval predmeta Načrtovanje industrijsko oblikovanje ter Upravljanje v oblikovanju.

 

VabiloRdece01