12. 9. 2017

Papirologija, razstava študentov Oddelka za slikarstvo

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO)

vas vljudno vabi na odprtje razstave

študentk in študentov Oddelka za slikarstvo Papirologija,

ki bo v torek, 19. septembra 2017, ob 19.00

v Galeriji Equrna, Gregorčičeva 3, Ljubljana.

V letošnjem letu se Oddelek za slikarstvo UL ALUO prvič predstavlja v sodelovanju z Galerijo Equrna, ki velja za vodilno ljubljansko galerijo na področju postmodernega slovenskega slikarstva. Papirologija je druga od treh razstav (prva je bila Utelesenje), ki se bodo pod skupnim imenom ALUO prehod zvrstile v Equrni.

 

ALUO prehod: Papirologija

Dela na papirju, ali še bolje, dela s papirjem, ki so predmet razstave Papirologija, nam odpirajo vpogled v današnje prakse nečesa, kar je včasih veljalo za pripravljalno fazo pred izvedbo končnih likovnih del, običajno v risarskih ali lažjih slikarskih tehnikah na dvodimenzionalnih površinah – najpogosteje papirja ali česa podobnega.

V našem času sta se tako pojem risbe kot pojem papirja preobrazila in dopolnila z novimi pomeni. Če govorimo o risbi, je ta v mnogih individualnih umetniških usmeritvah postala osnovno sredstvo za končno in končano delo – ob tem, da so še vedno v veljavi njene predhodne funkcije zasnove/skice ter konceptualizacije vizualnih in likovnih idej. Vpogled v pojem papirja in njegovo rabo nam razkrije, da danes ne nastajajo samo dela na papirju, pač pa ustvarjalci s papirjem tudi delajo kot s predmetom, nanj odtiskujejo, ga režejo in na novo sestavljajo, ga prelepljajo, premazujejo in končno tudi nadomeščajo z ekrani različnih vrst.

V pripravi na to razstavo se je izbira del umetnikov že v izhodišču odvijala z različnih vidikov, z namenom, da se ne le prikažejo različne in raznolike rabe risbe oziroma papirja, ampak da se dobi tudi uvid v tisto, kar se dogaja in nastaja tukaj in zdaj. Rezultat je pričujoča razstava del, ki segajo od skic na papirju prek eksperimentalne risbe in slike na papirju do samostojnih del z risbo in podobami. Danes so razstave s podobnim pristopom – z razstavljanjem risarskih del in vizualnih idej – pogosta praksa evropskih muzejev in galerij, tudi zato, ker ravno skozi take postavitve dobivamo uvide v umetniške svetove, v temelje in razloge različnih imaginacij, ter si tako laže razlagamo umetniške procese.

Izr. prof. Bojan Gorenec

 

Avtorji:

Lea CULETTO, Polona DROBNIČ, Manuel FABRIS, Rok HORVAT, Meta HROVAT, Tina KONEC, Dalea KOVAČEC, Blažka KRIŽAN, Branko LAZOVIČ, Blaž MIKLAVČIČ in Helena TAHIR.

 

 

FB dogodek

 

Razstava bo odprta do 19. oktobra 2017.

 

Delo na naslovnici: Manuel Fabris, Brez naslova, 2016/17, print in olje na papir, 30 x 30 cm, detajl