19. 11. 2015

Prvi slovenski Leksikon likovne teorije

Prof. dr. Jožef Muhovič, likovni teoretik, akademski slikar, grafik in kipar ter redni profesor za likovno teorijo na UL ALUO, je avtor prvega slovenskega Leksikona likovne teorije. Monumentalno delo, ki  ga je sestavljal več kot dve desetletji in vsebuje več kot 800 gesel, je izšlo pri Celjski Mohorjevi družbi.

Po besedah prof. dr. Jožefa Muhoviča leksikon izvira iz njegovih prizadevanj, da bi iz študija starejših virov dognal anatomijo pojmov, ki jih uporablja likovna teorija. Delo s podnaslovom Slovar likovnoteoretskih izrazov z ustreznicami iz angleške, nemške in francoske terminologije je nastajalo dvaindvajset let, odločilnega pomena pa je bila postdoktorska štipendija Humboldtove ustanove za dvoletni študij v Nemčiji, s čimer je imel dostop do številnih origininalnih virov strokovne literature. V teh letih se je nabralo več kot 800 pojmov, med katerimi je Muhovič vzpostavil mrežo medsebojnih povezav med terminološkimi in leksikografskimi elementi.

Leksikon je namenjen tako profesionalcem s področij slikarstva, kiparstva, oblikovanja in arhitekture kot tudi likovnim pedagogom, študentom likovne umetnosti in teoretskih disciplin, vsem, ki se ukvarjajo s praktičnimi problemi vizualizacije, in vsem, ki jih zanima likovna umetnost. Urednica Leksikona likovne teorije je Tadeja Petrovčič Jerina, oblikovalec pa prof. mag. Lucijan Bratuš.

 

Leksikon likovne teorije na knjižnem sejmu

V okviru 31. slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu bo v sredo, 25. novembra 2015, s pričetkom ob 19.00, potekala debatna kavarna PRVI SLOVENSKI LEKSIKON LIKOVNE TEORIJE, na kateri bodo poleg dr. Muhoviča sodelovali: dr. Leon Debevec, mag. Črtomir Frelih, dr. Jurij Selan in Tadeja Petrovčič Jerina.

Vljudno vabljeni!

 

Foto_Celjska Mohorjeva družba_leksikon

 

Na fotografiji: prof. dr. Jožef Muhovič in urednica leksikona Tadeja Petrovčič; avtor Marijan Zlobec