23. 3. 2018

Projekt Migracije na ogled tudi v Mariboru

V petek, 30. marca 2018, ob 18.00 se v Multimedijskem centru KIBLA odpira raziskovalna razstava Studio 110: Projekt Migracije, ki bo tudi Mariboru predstavila rezultat dveh delavnic za podiplomske študente grafičnega oblikovanja UL ALUO, izvedenih v študijskem letu 2016/17.

Prva delavnica, naslovljena Oblikovanje je politično dejanje pod mentorstvom francoskega tipografa Sébastiena Morlighema in izr. prof. Domna Frasa je spodbudila razmišljanje o takratnem položaju beguncev v Evropi in Sloveniji ter zbiranje njihovih zgodb in spominov. Študenti so z uporabo poljubnih analognih ali digitalnih sredstev, od tiska do programskega kodiranja, ustvarili kolektivno kritično družbeno-aktivno delo.

Druga delavnica z naslovom Migracije pod mentorstvom nemškega oblikovalca Severina Wucherja in oblikovalca Primoža Fijavža je pojem obravnavala v širšem kontekstu. Oblikovalci se vedno gibljejo po prostoru – nazaj in naprej, gor in dol. Poleg tega, da proučujejo preteklost, da bi razumeli sedanjost in oblikovali prihodnost, morajo oblikovalci poiskati tudi prostor, s katerega opazujejo dogajanje in njegov družbeni kontekst, s katerega se poglabljajo v skrita ozadja posameznih zgodb.

Delavnici sta bili izvedeni v sodelovanju s Francoskim inštitutom Ljubljana in Goethe-Institut Ljubljana.

Avtorska skupina STUDIO 110 predstavlja prostor in program, ki združuje študente, mentorje, javne in tudi zasebne organizacije. S kritično-raziskovalnim pristopom omogoča oblikovalsko raziskovalno-eksperimentalno in projektno delo na najrazličnejših projektih znotraj UL ALUO. V skupini je od leta 2011 sodelovalo preko 40 študentov grafičnega oblikovanja, več kot 15 zunanjih partnerjev ter različni mentorji z evropskih univerz in organizacij. Edini stalni član je ustanovitelj, vodja in mentor, prof. Boštjan Botas Kenda.

 

V soboto, 31. marca, ob 10.00 pa Kibla vabi še na zajtrk s Piko Novak, našo alumno in ena od članic avtorske skupine STUDIA 110, v sklopu katere je Projekt Migracije na UL ALUO nastajal.

 

 

Foto: razstava projekta Migracije na Trgu francoske revolucije v Ljubljani, december 2016; avtor: Miha Benedičič