7. 4. 2016

Prof. dr. Jožef Muhovič: Informel, Tàpies in Slovenci

Vabljeni na predavanje prof. dr. Jožefa Muhoviča z naslovom Informel, Tàpies in Slovenci, ki se bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani odvilo v torek, 12. aprila 2016, ob 18.00.

Predavanje je del cikla predavanj Tàpies in slovenska umetnost v okviru razstave ANTONI TÀPIES, GRAFIKA 1959–1987 v MGLC, na katerih bodo uveljavljeni slovenski umetnostni zgodovinarji raziskovali vpliv umetnika na slovenske avtorje, ki se jih je dotaknil informel. Ob predavanjih bodo za en dan razstavljena tudi posebej za to izbrana umetniška dela.

 

Informel, Tàpies in Slovenci

Dr. Jožef Muhovič bo v svojem predavanju naprej analiziral duh časa razbitega in neurejenega obdobja po drugi svetovni vojni v Evropi, ko je bil v meso zahodne kulture zasajen trn dvoma tako v stare humanistične fantazije »absolutnega smisla« kot v nove fantazije političnega in kulturnega »progresizma«. Sledil bo oris vloge informela v transformaciji oblikotvornih procesov v povojni likovni umetnosti na Zahodu ter refleksiji oblikotvornih potencialov, imaginacij in invencij, s katerimi je gibanje in zahodno kulturo razgibal Španec Antoni Tàpies (1923–2012). Za konec pa bo na refleksivni ravni skušal izmeriti še »pulz« katalitičnemu efektu, ki je nastal, ko se je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja široki oblikotvorni anticiklon zahodne umetnosti privrtel tudi nad slovensko stran železne zavese. Tu je na umetnostni sceni v povezavi srečal potlačeni »občutek zamudništva« in pod socrealističnim imaginarijem brbotajoči vitalizem umetnikov, ki je sanjal o novih horizontih in oblikotvorni sprostitvi.

Ob predavanju bosta na ogled jedkanici Janeza Bernika: Muhe (1971) in 17. II. 973 (1973) iz zbirke MGLC.

 

V nadaljevanju cikla Tàpies in slovenska umetnost

V torek, 10. maja 2016, ob 18.00 se bo odvilo predavanje Barbara Borčić: Velik poklon velikemu umetniku;
v torek, 31. maja 2016, ob 18.00 pa predavanje dr. Nadje Gnamuš: Materija, predmet in subjekt v slovenskem slikarstvu. Od reprize informela do rekontekstualizacije snovnega po modernizmu.

 

Javno vodstvo z mag. Žigo Karižem

V četrtek, 21. aprila 2016, ob 17.00 bo v MGLC potekalo javno vodstvo po razstavi, predstavitev razstave in Antonia Tàpiesa ter njegovega vpliva na umetnost, z izr. prof. mag. Žigo Karižem.

 

Foto: arhiv MGLC, avtor: Jaka Babnik