28. 3. 2019

Prekleti delež: ponovno odprtje Male galerije

V petek, 5. aprila 2019, bo v sklopu praznovanja stoletnice Univerze v Ljubljani vrata ponovno odprla Mala galerija na Slovenski cesti v Ljubljani. Z razstavo Prekleti delež se bodo v njej kot prvi predstavili študenti smeri Fotografija UL ALUO. 

 

O Prekletem deležu

V glavni vlogi nastopajo študenti fotografije, oddelka, ki se ne boji absolutne samokritike, heretičnega obrata zoper lastne gotovosti in iznajdevanja novih idej na pogorišču starih. Ni boljšega naslova za neizpolnjevanje pričakovanj po lepi umetnosti, všečnih konceptih in uspešnih modelih vključevanja umetnosti v sodobne ekonomske tokove. Zato smo se odločili, da oblikujemo skupino mladih umetnikov, ki bodo z novim delom namesto sublimiranja jasno kazali družbene antagonizme.

Mladi umetniki so za to priložnost razvili nov, skupinski projekt, pri čemer so možnosti fotografije pri premisleku dane situacije razvijali prostorsko. Prostor galerije tako postaja okvir, v katerem se skuša zajeti fotografski punctum, preden preide v studium. Pri tem je jasno, da gre za paradoksno početje, saj punctum – ta nesimbolizabilen, neposreden učinek fotografije pred sleherno kontekstualizacijo – ob vsakem fiksiranju v prepoznavnem simbolnem sistemu (materialu, jeziku …) preide v svoje nasprotje, kulturno posredovan pomen. Zato se bo ta nemogoča naloga artikulirala kot stabiliziranje, ustvarjanje umetelnih relacij, ki v resnici vzdržujejo določeno stanje napetosti, tesnobe, komaj ohranjajočega se razmerja, ki je v nenehni napovedi izgube. Presežek je antiteza dobička, umetnost pa antiteza pričakovanja.

Mladi umetniki nastopajo z opozorilom, da umetnost ni tukaj, da podoživlja “uspešne” ekonomske modele, temveč da jih moti. Uspešnost, ko gre za umetnost, ima namreč drugačne parametre. Malo galerijo tako odpiramo neekonomično in razsipno, afirmativno do umetnosti kot neusahljivega vira idej o tem, kako stvari videti in početi drugače.

Avtorici in avtorji: Jure Goršič, Jure Grom, Luka Prijatelj, Sara Rman, Anja Seničar, Marijo Župan
Pedagoška mentorja: izr. prof. Peter Koštrun, Peter Rauch
Kustos: Vladimir Vidmar

 

Razstava bo na ogled do 12. maja 2019, od torka do sobote od 11.00 do 19.00.

 

Zgodovina Male galerije

Banka Slovenije (BS), ki je lastnica Male galerije, in Univerza v Ljubljani sta pismo o nameri podpisali decembra leta 2017. Aprila 2018 sta tedanji guverner BS dr. Boštjan Jazbec in rektor UL prof. dr. Igor Papič podpisala še sporazum o sodelovanju v okviru projekta Mala galerija, prostora za uveljavljanje mladih snovalcev na področju likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva, ki bo zdaj zaživel.

Zgodovina Male galerije sega v 50 leta 20. stoletja. BS je sredi minulega stoletja del svojih prostorov v najožjem središču Ljubljane namenila razstavnemu salonu, ki so ga leta 1952 poimenovali Mala galerija. Namenjen je bil manjšim, a skrbno izbranim razstavam domačih in tujih likovnih ustvarjalcev. Z letošnjim letom bo Mala galerija znova zaživela, tokrat bo namenjena umetnikom in ustvarjalcem z različnih fakultet in akademij naše Univerze. V letošnjem letu bo na ogled serija sedmih razstav. Razstave bodo pospremljene z dogodki, kot so predavanja, okrogle mize, literarni in glasbeni večeri, dražbe.

 

Slovesno odprtje prenovljene Male galerije bo Banka Slovenije gostila večer prej, v četrtek, 4. aprila 2019, ob 19.00.