20. 2. 2019

Preizkusni predavanji Romana Ražmana in Vasje Lebariča

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vljudno vabi na

javni preizkusni predavanji Romana Ražmana in mag. Vasje Lebariča

pri prvi izvolitvi v naziv visokošolskega učitelja.

  • Predavanje Romana Ražmana, univ. dipl. obl., z naslovom: »IZHODIŠČE – SIMBOL – SPOROČILO« bo potekalo v torek, 26. februarja 2019, ob 11.00 v predavalnici 118, UL ALUO, Dolenjska 83.

IZHODIŠČE – SIMBOL – SPOROČILO

Proces načrtovanja vidnega sporočila na primerih rešitev naslovnic za različne tiskane publikacije, s poudarkom na rešitvah naslovnic za Dnevnikov Objektiv.

»Na predavanju bom na lastnih primerih predstavil metodologijo reševanja problemov grafičnega oblikovanja, ki jo uporabljam v praksi. Govoril bom o pogojih za razvoj načrtovalskega in likovnega mišljenja in o pomenu njune sinergije za učinkovite oblikovalske rešitve. Nekaj časa bom namenil vzajemnemu bogatenju oblikovalskega in pedagoškega dela. Obravnaval bom vpetost ilustracije v oblikovalsko rešitev ter razmišljal o pomenu radovednosti, vztrajnosti, duhovitosti, kritičnega mišljenja, igre, strasti … značilnostih, ki pomembno sooblikujejo, tako študijsko kot profesionalno pot.«

 

  • Predavanje mag. Vasje Lebariča, akad. slik., z naslovom: »PRIMER R. MUTT« bo potekalo v petek, 1. marca 2019, ob 10.00 v predavalnici 7, UL ALUO, Erjavčeva 23.

Leta 1917 Duchamp s Fontano in paradigmo “karkoli je lahko umetnost” sproži cikel dogodkov, ki v teku naslednjih desetletij postopoma transformirajo temeljne koncepte umetnosti. V šestdesetih letih 20. stoletja se zahodni svet v tem oziru rekonfigurira v “Post Duchamp-ovski”. Da bi lahko razumeli učinek nastale situacije, se moramo vrniti v čas pred 1917 in rekonstruirati potek dogodkov, ki pripeljejo do tega, da lahko v drugi polovici 20. stoletja iz sosledja “če je vsakomur institucionalno dovoljeno biti umetnik, potem je lahko karkoli umetnost” razmišljamo o re/dekonstrukciji institucionalne umetnosti.