3. 12. 2015

Predsedniška odlikovanja za naše častitljive alumne

Predsednik republike Borut Pahor je 2. decembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači s srebrnim redom za zasluge odlikoval štiri likovne umetnike. Odlikovanja so prejeli akademski slikarji Karel Zelenko, Štefan Planinc in Vladimir Makuc ter posthumno akademski kipar Stojan Batič. Vsi štirje so diplomanti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO).

V imenu nedavno preminulega Stojana Batiča sta odlikovanje prevzeli njegovi hčerki, Vesna Batič Maier in Jerneja Batič. Odlikovanje je bilo enemu najplodovitejših slovenskih kiparjev podeljeno za obsežen ustvarjalni opus in za monumentalno spomeniško izraznost. Batič je bil tudi prvi vpisani študent na novo ustanovljeno Akademijo upodabljajočih umetnost (AUU), danes UL ALUO.

V imenu Vladimirja Makuca, akademskega slikarja, grafika, kiparja in restavratorja, ki je srebrni red za zasluge prejel za izjemni opus in neumorno iskrenost izvirnega ustvarjalnega izraza, je odlikovanje prevzel njegov sin Vlado Makuc. Tudi Makuc pripada prvi generaciji diplomantov AUU, ki je začela delovati takoj po drugi vojni.

Akademskemu slikarju in ilustratorju Štefanu Planincu je bilo odlikovanje podeljeno za bogato ustvarjalno pot nenehnega hrepenenja. Štejemo ga za enega najpomembnejših slovenskih slikarjev fantastične in nadrealistične figuralike ter mojstra knjižne ilustracije. Pomemben del Planinčevega opusa predstavlja tudi njegovo pedagoško delo, ki ga je začel leta 1974 na UL ALUO, sprva kot docent, pozneje kot redni profesor.

Karel Zelenko, akademski slikar, grafik, ilustrator in keramik ter eden najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole, pa je srebrni red za zasluge prejel za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje. »Poklic, ki ga izvajam, je čudaški, ker je nesiguren in nepredvidljiv. Ko začneš delati, nikoli ne veš, kaj bo iz tvojega dela nastalo,« je v svoji zahvali povedal umetnik, prav tako eden prvih diplomantov AUU.

 

Foto: rtvslo.si